A püspök–költő utcája

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Kis János utca a mai Erzsébet és a Mátyás király utca között húzódik, ahol Kis János líceumi diák korában játszott diáktársaival. 1927-ben nevezték el a költőről. A mai Lenkey utcát (korábban Gensel Ádám utca) a Kis János utcával nyitották meg. Helyén volt az evangélikus temető, melynek a felszámolását már 1886-ban elkezdték. Az itt és a Lenkey utcában levő építkezések során rengeteg sírt kellett exhumálni. A temető helyén bérházak épültek, a legértékesebb sírkövek innen kerültek a Lenck-villa kertjébe.

A domonkosok diákotthonának ingatlanából (a mai Pedagógiai Szakszolgálati Központ) hasították ki az utca meghosszabbítását, mely így elérte az 1938-ban megnyitott Mátyás király utcát. Sopron modern stílusú középületei között kiemelkedő értéket képvisel a Kis János utca és a Lenkey utca sarkán álló egykori Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI), ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) soproni kirendeltsége és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is itt működik.

Az 1944. december 6-i bombázás során az impozáns épület környéke súlyos károkat szenvedett, de az OTI kisebb sérülésekkel megúszta. Ekkor az épület alsó részét menekültek és a budapesti nyilas vezérkar családjai lakták, a felső részekben pedig folytatódott a szakellátás. 1945 áprilisától az épület dr. Király Jenő vezetésével ideiglenesen átalakult hadikórházzá, ahol elsősorban szovjet katonákat gyógykezeltek. A Bauhaus épület 2008-ban kapott ipari műemléki védettséget, tavaly pedig több száz millió forintból felújították.

A Kis János utca és az Erzsébet utca sarkán 1925-ben készült el a pénzügyi palota. A kormány az építést a népszavazás eredményéért hagyta jóvá, megköszönve Sopron hűségét. A háború alatt a Budapestről ide települt nyilas kormány pénzügyminisztériuma, majd katonai kórház működött benne. A világégés után a Magyar Szocialista Munkáspárt helyi székháza lett. A rendszerváltást követően rövid ideig kollégiumként üzemelt, majd az egyetemhez került. Felújítása után a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar székhelye lett.

A páratlan számú oldalon, a Postapalota mögötti kerteket az 1960-as években építették be háromemeletes, erkélyes házsorral.

A Kis János utca történetét Török Balázs történésszel, a Soproni Múzeum munkatársával jártuk körbe.

Kis János (1770–1846) Sopron vármegyei jobbágyfiúból evangélikus püspökké lett költő és műfordító. Legnagyobb érdeme az első magyar önképzőkörnek, a Soproni Nemes Magyar Társaságnak a megalapítása (1790) és a falusi birtokára visszahúzódott, volt soproni licista, Berzsenyi Dániel felfedezése. Kazinczy és nyomában Kölcsey sokra tartotta Kis János költészetét. 

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen az oldalon gyűjtöttük össze.

Teljes verzió