Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A püspök–költő utcája

Sopronban járunk: A Kis János utca 1927-ben kapta nevét

A püspök–költő utcája

| Városi hírek

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Kis János utca a mai Erzsébet és a Mátyás király utca között húzódik, ahol Kis János líceumi diák korában játszott diáktársaival. 1927-ben nevezték el a költőről. A mai Lenkey utcát (korábban Gensel Ádám utca) a Kis János utcával nyitották meg. Helyén volt az evangélikus temető, melynek a felszámolását már 1886-ban elkezdték. Az itt és a Lenkey utcában levő építkezések során rengeteg sírt kellett exhumálni. A temető helyén bérházak épültek, a legértékesebb sírkövek innen kerültek a Lenck-villa kertjébe.


A domonkosok diákotthonának ingatlanából (a mai Pedagógiai Szakszolgálati Központ) hasították ki az utca meghosszabbítását, mely így elérte az 1938-ban megnyitott Mátyás király utcát. Sopron modern stílusú középületei között kiemelkedő értéket képvisel a Kis János utca és a Lenkey utca sarkán álló egykori Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI), ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) soproni kirendeltsége és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is itt működik.

Az 1944. december 6-i bombázás során az impozáns épület környéke súlyos károkat szenvedett, de az OTI kisebb sérülésekkel megúszta. Ekkor az épület alsó részét menekültek és a budapesti nyilas vezérkar családjai lakták, a felső részekben pedig folytatódott a szakellátás. 1945 áprilisától az épület dr. Király Jenő vezetésével ideiglenesen átalakult hadikórházzá, ahol elsősorban szovjet katonákat gyógykezeltek. A Bauhaus épület 2008-ban kapott ipari műemléki védettséget, tavaly pedig több száz millió forintból felújították.

A Kis János utca és az Erzsébet utca sarkán 1925-ben készült el a pénzügyi palota. A kormány az építést a népszavazás eredményéért hagyta jóvá, megköszönve Sopron hűségét. A háború alatt a Budapestről ide települt nyilas kormány pénzügyminisztériuma, majd katonai kórház működött benne. A világégés után a Magyar Szocialista Munkáspárt helyi székháza lett. A rendszerváltást követően rövid ideig kollégiumként üzemelt, majd az egyetemhez került. Felújítása után a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar székhelye lett.

A páratlan számú oldalon, a Postapalota mögötti kerteket az 1960-as években építették be háromemeletes, erkélyes házsorral.

A Kis János utca történetét Török Balázs történésszel, a Soproni Múzeum munkatársával jártuk körbe.

Kis János (1770–1846) Sopron vármegyei jobbágyfiúból evangélikus püspökké lett költő és műfordító. Legnagyobb érdeme az első magyar önképzőkörnek, a Soproni Nemes Magyar Társaságnak a megalapítása (1790) és a falusi birtokára visszahúzódott, volt soproni licista, Berzsenyi Dániel felfedezése. Kazinczy és nyomában Kölcsey sokra tartotta Kis János költészetét. 

Az utcasorozatban megjelent írásokat ezen az oldalon gyűjtöttük össze.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.