A munka világában

| Köves Andrea

Számos diák vállal munkát az iskola mellett, illetve a közelgő szünidőben. Az utóbbi időszakban változás is történt a szabályozásban, fontos, hogy a munkáltatók és a fiatalok is tisztában legyenek ezzel.

A nyári szünetben azok a diákok jelentkezhetnek munkára, akik betöltötték a 15. életévüket, és nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkeznek. 16. életév után már a tanévben is dolgozhatnak a fiatalok. 18 év alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával lehet munkaviszonyt létesíteni. A diákmunkát vonzóbbá tette, hogy az év elejétől a 25 éven aluliak jövedelméből nem vonnak le személyi jövedelemadót.

A diákok több módon is dolgozhatnak: munka- vagy megbízási szerződéssel, gyakornokként, illetve iskolaszövetkezeten keresztül. Ez utóbbi előnye, hogy számos lehetőséget kínál a diákoknak, rugalmas a munkaidő, és biztonságos.

– Az előző évekhez hasonlóan továbbra is a termelői szektorban kínálják a legtöbb munkát a diákok számára – tudtuk meg Fekete Edina Katalintól, az egyik iskolaszövetkezet soproni kirendeltségvezetőjétől. – Változás az elmúlt évekhez képest, hogy a termelési munkák mellett egyre több irodai, akár komoly felelősséggel járó megbízás is bekerült a munkáink közé, így például HR és logisztikai jellegű feladatok is találhatóak a keresletben. A vendéglátásban, a szállodaiparban a járványügyi helyzet miatt jóval kevesebb munkalehetőség adódott, ezen a területen már biztatóak a jelek: egyre több diákot keresnek szobaasszonyi, felszolgálói, konyhai kisegítő munkakörbe.

A szabadságolások miatt a termelő cégeknél a nyári hónapokban biztosan megnő a diákmunka iránti igény. Az élelmiszerüzletek az év minden szakában keresnek alkalmi árufeltöltőket. Bizonyos munkakörök életkorhoz kötöttek, így vendéglátóhelyeken, ahol alkoholos italt is kiszolgálnak, pultosként csak nagykorú diák dolgozhat. 

Teljes verzió