Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A munka világában
Vörös Petra ugyan még diák, de szabadidejében az egyik soproni bisztróban dolgozik pincérként. Fotó: Filep István

A 25 éven aluliak jövedelméből nem vonnak le szja-t

A munka világában

| Köves Andrea | Városi hírek

Számos diák vállal munkát az iskola mellett, illetve a közelgő szünidőben. Az utóbbi időszakban változás is történt a szabályozásban, fontos, hogy a munkáltatók és a fiatalok is tisztában legyenek ezzel.

A nyári szünetben azok a diákok jelentkezhetnek munkára, akik betöltötték a 15. életévüket, és nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkeznek. 16. életév után már a tanévben is dolgozhatnak a fiatalok. 18 év alatt csak a törvényes képviselő hozzájárulásával lehet munkaviszonyt létesíteni. A diákmunkát vonzóbbá tette, hogy az év elejétől a 25 éven aluliak jövedelméből nem vonnak le személyi jövedelemadót.


A diákok több módon is dolgozhatnak: munka- vagy megbízási szerződéssel, gyakornokként, illetve iskolaszövetkezeten keresztül. Ez utóbbi előnye, hogy számos lehetőséget kínál a diákoknak, rugalmas a munkaidő, és biztonságos.


– Az előző évekhez hasonlóan továbbra is a termelői szektorban kínálják a legtöbb munkát a diákok számára – tudtuk meg Fekete Edina Katalintól, az egyik iskolaszövetkezet soproni kirendeltségvezetőjétől. – Változás az elmúlt évekhez képest, hogy a termelési munkák mellett egyre több irodai, akár komoly felelősséggel járó megbízás is bekerült a munkáink közé, így például HR és logisztikai jellegű feladatok is találhatóak a keresletben. A vendéglátásban, a szállodaiparban a járványügyi helyzet miatt jóval kevesebb munkalehetőség adódott, ezen a területen már biztatóak a jelek: egyre több diákot keresnek szobaasszonyi, felszolgálói, konyhai kisegítő munkakörbe.


A szabadságolások miatt a termelő cégeknél a nyári hónapokban biztosan megnő a diákmunka iránti igény. Az élelmiszerüzletek az év minden szakában keresnek alkalmi árufeltöltőket. Bizonyos munkakörök életkorhoz kötöttek, így vendéglátóhelyeken, ahol alkoholos italt is kiszolgálnak, pultosként csak nagykorú diák dolgozhat. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.