A katona és vértanú utcája

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

– Orsolya tér között található, 1869-ben nevezték el. Különleges utca, Magyarországon az egyetlen olyan, amely két emeletnél magasabb házak barokk stílusú, egységes képét mutatja.

A Szent György-templomot, amely a belváros plébániatemploma, 1398-ban szentelték fel, legutóbb 2019-ben újult meg. A templomhoz csatlakozik a bencés rend épülete. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után elárverezték, ekkor nyitotta meg Reisch Tóbiás a földszinten a „Magyar Korona” fogadót. Helyén ma is vendéglátó egység működik. A házak és a városfal találkozása több jellegzetes átjáró kialakulásához vezetett.

A Szent György utca 1. háromemeletes lakóháza középkori eredetű, az udvarán feltárt gótikus faldíszen az 1491-es évszám olvasható. A Fabricius-, majd a Festetich-család tulajdonában volt. Itt szállásolták el Petőfi Sándort is, amikor katonaként Sopronban tartózkodott.

A Prépost-ház a Szent György utca 5. alatt található. A jezsuita rend feloszlatása után a Szent György-káptalan prépostjáé lett. A Káptalan- vagy Vitnyédy-ház a Szent György utca 7. épülete. Vitnyédy István Sopron jogásza, a város jegyzője, Zrínyi Miklós tanácsadója és bizalmasa volt.

A Szent György utca 9. várfalra néző hátsó szárnyát a jezsuiták emelték a 17. század végén oktatási célokra. Ma a Roth-technikumnak ad otthont.

A Szent György utca 12. alatt az Eggenberg-ház fontos szerepet kapott a soproni evangélikus gyülekezet életében, istentiszteletet is tartottak itt. Ma a Macskakő Gyermekmúzeum kiállítását tekinthetik meg a látogatók, amely a régmúlt időkben élő emberek mindennapjait mutatja be.

Az Erdődy-palota (Szent György utca 16.) Sopron egyik legszebb rokokó stílusú épülete, mai külső homlokzata a Széchényieknek köszönhető.

A Szent György utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Szent György (271. körül – 303. április 23.): római kori katona és keresztény vértanú volt, egyike a leghíresebb katonaszenteknek. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. 

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…

Teljes verzió