Tisztelet és tolerancia

| Pluzsik Tamás

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Megismerkedésünknek van egy évtizedekre visszanyúló „előtörténete”. Édesanyám annak idején Nyugat-Németországban élt, és egy alkalommal megdöbbentő hírrel hívott föl telefonon: Gyuri öcsém, aki Heidelbergben volt orvostanhallgató, a svájci Alpokban áldozata lett egy repülőgép-szerencsétlenségnek. A temetés Graubünden kanton egy piciny falujában, Selmában volt, ahonnan én nem Magyarországra tértem haza, hanem, hogy édesanyám ne maradjon egyedül, letelepedtem az NSZK-ban – mesélte dr. Sulyok Balázs.

– A szüleim Németországban éltek, orvosi diplomám megszerzését követően én is ott szakvizsgáztam, ahol magyar orvos kollégáim egyszer meghívtak egy baráti összejövetelre, ahol ott volt Balázs is – folytatta dr. Sokol Selma Magdaléna. – Bemutattak neki, és amikor kimondtam a nevem, hogy Selma, elkerekedett a szeme.

Balázs égi jelnek tekintette, hogy előtte áll egy rendkívül csinos kollegina, akinek ugyanaz a keresztneve, mint annak a svájci falucskának, ahol nemcsak szeretett öccse, hanem a saját maga lelki békéjéért is imádkozott. Az események felgyorsultak: a fiatalok Fertőmeggyesre (Mörbisch) utaztak, ahol megtörtént a lánykérés, majd hamarosan, 1982. augusztus 27-én a svájci határ közelében lévő Singenben örök hűséget esküdtek egymásnak. Balázs saját nőgyógyászati klinikát alapított, ahol Selma altatóorvosként tevékenykedett, így a szakmai életük is egy vágányon haladt tovább a közelmúltig, amikor mindketten nyugdíjba mentek, és Sopron lett az otthonuk.

– Mindig is rajongásig szerettem ezt a várost, és az sem volt véletlen, hogy innen egy macskaugrásnyira, a Fertő tó partján kértem meg Selma kezét – magyarázta Balázs. – Testi-lelki jó barátom volt néhai dr. Gangl Miklós, a soproni Állami Szanatórium főorvosa, akinél annak idején rezidensi éveimet is töltöttem, úgyhogy mindig a szívem csücske volt a város, öreg napjainkra pedig az otthonunk lett.

– A napokban ünnepeltük a 40. évfordulónkat, ami összegzésre is lehetőséget ad –fogalmazott Selma. – A boldog házasságnak nincsenek titkos képletei. Mi Balázzsal nagyon különbözőek vagyunk, ennek ellenére soha nem akartuk megváltoztatni a másikat, mindenki megtarthatta a maga személyes autonómiáját. Tisztelet és tolerancia – ez legyen egyúttal a tanács is a fiataloknak.

Dr. Sokol Selma 1950-ben született Marosvásárhelyen. Orvosi diplomáját is szülővárosában szerezte meg 1976-ban, majd aneszteziológus szakorvosként tevékenykedett Németországban.

Dr. Sulyok Balázs 1944-ben született Keszthelyen. Orvosi diplomáját a Semmelweis-egyetemen szerezte 1970-ben. Szülész–nőgyógyász szakorvosként több mint négy évtizedig Németországban praktizált. 

Teljes verzió