Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tisztelet és tolerancia

Együtt évtizedeken át – soproni házaspárok mesélnek

Tisztelet és tolerancia

| Pluzsik Tamás | Tallózó

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Megismerkedésünknek van egy évtizedekre visszanyúló „előtörténete”. Édesanyám annak idején Nyugat-Németországban élt, és egy alkalommal megdöbbentő hírrel hívott föl telefonon: Gyuri öcsém, aki Heidelbergben volt orvostanhallgató, a svájci Alpokban áldozata lett egy repülőgép-szerencsétlenségnek. A temetés Graubünden kanton egy piciny falujában, Selmában volt, ahonnan én nem Magyarországra tértem haza, hanem, hogy édesanyám ne maradjon egyedül, letelepedtem az NSZK-ban – mesélte dr. Sulyok Balázs.

– A szüleim Németországban éltek, orvosi diplomám megszerzését követően én is ott szakvizsgáztam, ahol magyar orvos kollégáim egyszer meghívtak egy baráti összejövetelre, ahol ott volt Balázs is – folytatta dr. Sokol Selma Magdaléna. – Bemutattak neki, és amikor kimondtam a nevem, hogy Selma, elkerekedett a szeme.

Balázs égi jelnek tekintette, hogy előtte áll egy rendkívül csinos kollegina, akinek ugyanaz a keresztneve, mint annak a svájci falucskának, ahol nemcsak szeretett öccse, hanem a saját maga lelki békéjéért is imádkozott. Az események felgyorsultak: a fiatalok Fertőmeggyesre (Mörbisch) utaztak, ahol megtörtént a lánykérés, majd hamarosan, 1982. augusztus 27-én a svájci határ közelében lévő Singenben örök hűséget esküdtek egymásnak. Balázs saját nőgyógyászati klinikát alapított, ahol Selma altatóorvosként tevékenykedett, így a szakmai életük is egy vágányon haladt tovább a közelmúltig, amikor mindketten nyugdíjba mentek, és Sopron lett az otthonuk.

– Mindig is rajongásig szerettem ezt a várost, és az sem volt véletlen, hogy innen egy macskaugrásnyira, a Fertő tó partján kértem meg Selma kezét – magyarázta Balázs. – Testi-lelki jó barátom volt néhai dr. Gangl Miklós, a soproni Állami Szanatórium főorvosa, akinél annak idején rezidensi éveimet is töltöttem, úgyhogy mindig a szívem csücske volt a város, öreg napjainkra pedig az otthonunk lett.

– A napokban ünnepeltük a 40. évfordulónkat, ami összegzésre is lehetőséget ad –fogalmazott Selma. – A boldog házasságnak nincsenek titkos képletei. Mi Balázzsal nagyon különbözőek vagyunk, ennek ellenére soha nem akartuk megváltoztatni a másikat, mindenki megtarthatta a maga személyes autonómiáját. Tisztelet és tolerancia – ez legyen egyúttal a tanács is a fiataloknak.

Dr. Sokol Selma 1950-ben született Marosvásárhelyen. Orvosi diplomáját is szülővárosában szerezte meg 1976-ban, majd aneszteziológus szakorvosként tevékenykedett Németországban.

Dr. Sulyok Balázs 1944-ben született Keszthelyen. Orvosi diplomáját a Semmelweis-egyetemen szerezte 1970-ben. Szülész–nőgyógyász szakorvosként több mint négy évtizedig Németországban praktizált. 

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.