Negyedik generációs ügyvéd

| Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Családjában a negyedik generációs ügyvéd dr. Pápai Márton. Az elismert jogász abban a Medgyesy Schwartz család címerével díszített Templom utcai házban lakik és praktizál, melyet több mint száz évvel ezelőtt a dédapja építtetett.  

– Anyai felmenőim szerint két évszázadra visszamenőleg tősgyökeres soproninak mondhatom magamat – mesélte dr. Pápai Márton. – Schwartz Miklós rőföskereskedő szépapám a csehországi Nichsdorfból települt Sopronba, és itt 1807-ben nyerte el a polgárjogot. Fia, a hosszú és gazdag életutat bejáró ükapám, id. Schwartz Miklós volt az első ügyvéd a családban. Bécsben tanult jogot, majd az 1874-ben Sopronban megszervezett ügyvédi kamarának három évtizeden át volt az elnöke, ezt méltányolva kapta meg a Ferenc József-rend lovagkeresztjét, valamint „megyesi” előnévvel a magyar nemességet is. Évtizedekig volt a Soproni Katolikus Konvent elnöke, amiért XIII. Leó pápa a Szent Gergely-rend lovagkeresztjével tüntette ki. Sokat tett a Széchenyi István által is szorgalmazott és támogatott Soproni Kaszinó létrejöttéért. Jó barátok voltak id. Storno Ferenccel, együtt küzdöttek a Tűztorony megmentéséért, amikor a régi városháza lebontásakor annak elbontása is szóba került. Legendás történet róla, hogy az Esterházy uradalmat képviselve egy londoni bírósági tárgyalásra „zéró” angoltudással utazott ki, amin a kollégái meg is ütköztek, viszont a pert így is sikeresen végigtárgyalta – latinul.

– Dédapám után nagyapám, Medgyesy László vette fel a Medgyesy vezetéknevet – folytatta dr. Pápai Márton. – Kapuváron ő volt az utolsó főszolgabíró,

amiért később népbíróság elé állították, de a lakosság határozottan kiállt mellette, ezért felmentették. A háború után ügyvédi irodát nyitott, mígnem 1957-ben megvonták az engedélyét, mert egy politikai perben bizonyította a védence kényszervallatását. Ezt követően nehezen tudott elhelyezkedni, jobbára német és francia fordításokból élt. Az 1960-as években ő is volt a Katolikus Konvent elnöke, amit a hatalom természetesen „nem díjazott”. A város zenei életében aktívan részt vett, a városi szimfonikus zenekarban hegedült, ahol egyetemistaként édesapám szintén hegedűs volt. Édesanyám is szerette volna folytatni a családi tradíciót, jelentkezett is a jogi egyetemre, de maximális pontszáma ellenére, politikai okokból, helyhiányra hivatkozva nem vették fel.

– Édesapám családja a Balaton-felvidékről származik, apai nagyapám földrajz–természetrajz szakon végzett a Pázmány Péter Egyetemen. Botanika volt a szakterülete, elismert vetőmagszakértőként dolgozott. Apai nagymamám a Világ Igaza kitüntetésben részesült. 

Családi háttér

 1971-ben született Budapesten. Édesanyja, néhai Medgyesy Katalin okleveles faipari mérnök volt, kutatómérnöki állásból vonult nyugdíjba. Édesapja okleveles faipari mérnök, mérnök–tanár, színházi rendező – drámatanár. Tizenkét évig tanított a Soproni Egyetemen, negyedik évada pedig a soproni teátrum színházi klubja keretében állít színpadra kortárs darabokat. Felesége könyvvizsgáló, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő. Mindkét gyermekük a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumban tanul, Barnabás jövőre fog érettségizni, Szofi pedig kisgimnazista. 

Teljes verzió