Kapocs múlt és jövő közt

| Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Stöckertné Conrád Katalin 1969-ben vette át óvónői diplomáját a soproni Óvónőképző Intézetben. Tanulmányait folytatva előbb gyógypedagógus–logopédus, ezt követően pszichológus, majd szakpszichológusi diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Nyugdíjba vonulásáig a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógia Karán pszichológiát oktatott. Több tankönyvet is írt, rendszeresen publikált országos szakfolyóiratokban.

– Bár Sopronban már csak én vagyok az egyetlen Conrád leszármazott, ezzel együtt nem különösebben ritka családnév a miénk, hisz csak Németországban közel tízezren viselik ezt a nevet – hangsúlyozta Stö­ckert­né Conrád Katalin. – Az én felmenőim több generációra visszamenőleg Sopronban és Ruszton éltek. Az egyik neves felmenőm volt a Göttingenben orvosi diplomát szerző Conrad András, Sopron egykori főorvosa, aki tehetős ember volt, hisz 1769-ben megvásárolta a Fő tér 6. szám alatti házat, mely később a Fabricius család tulajdonába került, innen a mai elnevezése.

Stöckertné Conrád Katalin dédnagyapja, Ludwig von Conrad a 19. század második felében Ruszt polgármestere volt. A Fertő-parti település egyik tere a Conrad Platz, melynek a közelében van a Conrad Haus. Ismert műemlék Ruszton az „Isten szeme ház” (Gottes Augen Haus), mely a Conrad család tulajdona.– Rudolf nagyapám még Ruszton született, de soproni lányt vett feleségül, Klausz Zsófiát – folytatta a nagyszülői ággal családja történetét Stö­ckertné Conrád Katalin. – Házasságukból öt gyermek született, köztük az én édesapám, Conrád Pál, aki kiváló sportember volt. Futballozott a SFAC-ban, majd később az SVSE-ben, emellett ragyogóan síelt és teniszezett. Testvérei közül a legismertebb Kálmán öccse volt, akit még ma is sokan emlegetnek, elsősorban tenisz berkekben. Egészen a közelmúltig Sopron egyik jelentős sporteseménye volt a Conrád Kálmán tenisz emlékverseny, melynek talán éppen utolsó győztese jelenlegi teniszcsillagunknak, Babos Tímeának az édesapja, Babos Csaba volt.

– Büszke vagyok arra, hogy édesanyám, Katter Hedvig révén szintén tradicionális, soproni családhoz tartozom. Édesanyám nagy gonddal őrizte meg és adta tovább mind a Katter, mind a Conrád család fotóit, tárgyi emlékeit, illetve azokat a történeteket, melyen keresztül nemcsak a mi családunk, hanem több nemzedék történelemformáló életébe lehet bepillantást nyerni.

Teljes verzió