Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kapocs múlt és jövő közt
Stöckertné Conrád Katalin Fotó: Pluzsik Tamás

A Conrád család felmenői Sopronban és Ruszton éltek

Kapocs múlt és jövő közt

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Stöckertné Conrád Katalin 1969-ben vette át óvónői diplomáját a soproni Óvónőképző Intézetben. Tanulmányait folytatva előbb gyógypedagógus–logopédus, ezt követően pszichológus, majd szakpszichológusi diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Nyugdíjba vonulásáig a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógia Karán pszichológiát oktatott. Több tankönyvet is írt, rendszeresen publikált országos szakfolyóiratokban.


– Bár Sopronban már csak én vagyok az egyetlen Conrád leszármazott, ezzel együtt nem különösebben ritka családnév a miénk, hisz csak Németországban közel tízezren viselik ezt a nevet – hangsúlyozta Stö­ckert­né Conrád Katalin. – Az én felmenőim több generációra visszamenőleg Sopronban és Ruszton éltek. Az egyik neves felmenőm volt a Göttingenben orvosi diplomát szerző Conrad András, Sopron egykori főorvosa, aki tehetős ember volt, hisz 1769-ben megvásárolta a Fő tér 6. szám alatti házat, mely később a Fabricius család tulajdonába került, innen a mai elnevezése.


Stöckertné Conrád Katalin dédnagyapja, Ludwig von Conrad a 19. század második felében Ruszt polgármestere volt. A Fertő-parti település egyik tere a Conrad Platz, melynek a közelében van a Conrad Haus. Ismert műemlék Ruszton az „Isten szeme ház” (Gottes Augen Haus), mely a Conrad család tulajdona.
– Rudolf nagyapám még Ruszton született, de soproni lányt vett feleségül, Klausz Zsófiát – folytatta a nagyszülői ággal családja történetét Stö­ckertné Conrád Katalin. – Házasságukból öt gyermek született, köztük az én édesapám, Conrád Pál, aki kiváló sportember volt. Futballozott a SFAC-ban, majd később az SVSE-ben, emellett ragyogóan síelt és teniszezett. Testvérei közül a legismertebb Kálmán öccse volt, akit még ma is sokan emlegetnek, elsősorban tenisz berkekben. Egészen a közelmúltig Sopron egyik jelentős sporteseménye volt a Conrád Kálmán tenisz emlékverseny, melynek talán éppen utolsó győztese jelenlegi teniszcsillagunknak, Babos Tímeának az édesapja, Babos Csaba volt.


– Büszke vagyok arra, hogy édesanyám, Katter Hedvig révén szintén tradicionális, soproni családhoz tartozom. Édesanyám nagy gonddal őrizte meg és adta tovább mind a Katter, mind a Conrád család fotóit, tárgyi emlékeit, illetve azokat a történeteket, melyen keresztül nemcsak a mi családunk, hanem több nemzedék történelemformáló életébe lehet bepillantást nyerni.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.