Az együttgondolkodás ereje

| Pluzsik Tamás

Bizonyára sokan álmodoznak az egész életen át tartó szerelemről, és vannak olyan szerencsések, akiknek ez meg is adatott. Sorozatunkban olyan soproni házaspárokkal beszélgetünk, akik talán tudják a hosszú és boldog házasság titkát. Legalábbis az életük példa lehet erre.

– Elsőéves óvónőképzős voltam 1973 őszén, amikor az egyetem és a képző rendezett egy zenés–táncos estet a Liszt-bárban – kezdte dr. Takátsné Pető Márta. – Péter felkért táncolni, majd leültünk beszélgetni, mi másról, mint a kosárlabdáról. Péter egyetemistaként meghatározó tagja volt a SMAFC-nak, én pedig a Berzsenyiben kosaraztam.

– Mély nyomot hagyott bennem a kékszemű, Sassoon-frizurás lány, így kerestem az újabb alkalmat a találkozásra – folytatta dr. Takáts Péter. – A valétabálomon, 1974 májusában a palotást Mártiék adták elő, de a nyitótánc után ő hazament. Néhány hónappal később egy képzős rendezvényen viszont ismét összehozott bennünket a sors, és ekkor már tudtam, hogy egymásnak vagyunk teremtve.

Péter a Hotel Lokomotív bárjában kérte meg Márta kezét, majd 1975 júniusában ezt a szülők előtt is hivatalossá tették. Az esküvő időpontját nem volt egyszerű megtalálni, hisz hétvégenként NB I-es meccseket játszott Péter. Végül a felkészülési időszakban, 1976 első keddjén, vízkereszt napján eskette össze a fiatalokat Barillich Ede anyakönyvvezető.

– Amikor kijöttünk a városházáról, nagy pelyhekben hullott a hó, csodálatos díszlet fogadott bennünket, éjfél után pedig, az esküvői vacsorát követően már olyan nagy volt a hó, hogy csak ölben tudtam bevinni Mártit a Honvéd utcai levelezőkollégiumba – mesélte Péter.

– Kis híján az árokba csúsztunk – folytatta a ma már humorosnak tűnő történetet Márta, – és bár addig is tudtam, de ekkor erősödött meg bennem igazán, hogy egy életen át nyugodtan Péterre bízhatom magam.

A fiatal házaspár első igazi otthona egy József Attila-lakótelepi lakás volt, ahová 1976 októberében megérkezett Krisztián fiuk, négy évvel később Alexandra, majd 1992-ben már a Fehér Dániel utcai családi házba Dalma.

– Hogy mi a hosszú és boldog házasság titka? Nem szeretnék közhelyeket mondani, de ez szinte elkerülhetetlen – tette hozzá Márta. – Nagyon fontos az együttgondolkodás, ami a mi esetünkben olyannyira igaz, hogy többször is előfordult, hogy egyszerre mondtunk ki olyasmit, amit előre nem beszéltünk meg.

– Márti mindnyájunk számára olyan biztos családi hátteret biztosít, ami nélkül ezt a lassan fél évszázados közös utat nem, vagy csak igen nehezen lehetett volna bejárni. Hálás vagyok érte neki – zárta dr. Takáts Péter. 

Dr. Takátsné Pető Márta 1955-ben született Sopronban. Aktív évei során végig óvónőként dolgozott, a Király Jenő utcai óvodából ment nyugdíjba 2015-ben.

Dr. Takáts Péter 1950-ben született Sopronban. Okleveles faipari mérnök, professor emeritus, a Soproni Egyetem nyugalmazott oktatási rektorhelyettese.

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…
Teljes verzió