Apa és fiai kiegészítik egymást

| Pluzsik Tamás

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Dr. Czíner István fogorvos meghatározó mintául szolgált fiainak, akik így mindketten a fogorvosi élethivatást választották.

– Egy kis családi előtörténet szükségeltetik a pályaválasztásomhoz – kezdte dr. Czíner István. – Édesanyám orvosnak készült, de tanulmányai megkezdésére a háború után nem volt lehetősége, könyvtárosként dolgozott. Lényegében az ő vágyait valósítottam meg, sőt valamiképpen a húgom is, aki a gyógyszerész élethivatást választotta, mindezekhez természetesen szükségeltetett édesapánk ösztönzése és hathatós segítsége is. Nem feledkezhetem meg a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium kiváló tanárairól sem, ahol megalapozott tudást szereztem egyetemi tanulmányaimhoz. Családi vonatkozása van annak is, hogy miért éppen fogorvos lettem, ezt pedig dr. Kovács Ádám professzor úrnak, a kiváló szájsebésznek köszönhetem, aki édesapám baráti köréhez tartozott. Rá már gyerekkorom óta fölnéztem, egyfajta ikon volt a szememben.

Dr. Czíner István summa cum laude minősítéssel szerezte meg fogorvosi diplomáját, majd néhány év makói praxis után közel harminc éve él orvos feleségével és két fiukkal Sopronban.

– Számomra nem volt alternatívája a fogorvosi életpályának, hisz öcsémmel együtt lényegében a rendelőből indultunk iskolába, és oda is érkeztünk vissza – folytatta ifj. dr. Czíner István. – Jó volt látni az elmenő betegek elégedettségét, úgy hiszem, ez is rendkívüli módon inspirált.

István 2023-ban kapta kézhez fogorvosi diplomáját, jelenleg pedig dentoalveoláris (a fogak és az állcsontokon, valamint lágyszövetekben található kóros elváltozások felderítése és kezelése – a szerk.) sebész rezidensként dolgozik egy budapesti praxisban, de gyakori „vendég” édesapja soproni rendelőjében.

– Csak ismételni tudom Isti bátyám szavait, számomra is teljesen egyértelmű volt, hogy élethivatás tekintetében az édesapám nyomdokába lépek – fogalmazott Czíner Bence, aki jelenleg a budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának végzős hallgatója.

– Mint az élet más területein, így a fogorvosi gyakorlatban is hihetetlen nagy változások történtek az elmúlt években, így a digitális fogászat trendjei hazánkban is nyomon követhetőek – vette vissza a szót fiaitól dr. Czíner István. – Fiaim már ennek az új hullámnak a képviselői, ami nem azt jelenti, hogy én feltett kézzel csak nézem őket, hanem azt, hogy továbbra is van, amit ők tanulnak tőlem, és természetesen több mindenben én kérem ki az ő véleményüket. Egyszóval kiegészítjük egymást, aminek eredményeként egyre pontosabb diagnózisokat és hatékonyabb kezelési terveket tudunk felállítani.

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…
Teljes verzió