A családi tradíció folytatója

| Pluzsik Tamás

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Őrs Judit a Széchenyi-gimnáziumban, Bakó Erzsébet angol szakos osztályában érettségizett. A családi háttér fontos szerepet játszott a pályaválasztásában, 1985-ben vette át orvosi diplomáját, majd ezt követően a soproni kórház bőrgyógyászatán kezdett el dolgozni. Az akkor kinevezett dr. Petró Olíviának kérésére ment át az Országos Vérellátó Szolgálat Soproni Területi Vérellátójába, melynek jelenleg az osztályvezető főorvosa.

– Édesapám családfáját csak a nagyszülőkig ismerem – mesélte dr. Őrs Judit. – Mottel Kálmán nagyapám a Pécsi Állami Főreáliskolában érettségizett, majd állatorvosi diplomát szerzett, és Ung vármegye szerednyei járásában gyakornokoskodott. Megjárta az első világháború hadszíntereit, és mint a Budapesti Közlöny 1918 májusi száma hírül adta: „vitéz magatartása és kitűnő szolgálatai elismeréséül ... Ő császári és apostoli királyi felsége az arany érdemkeresztet adományozta.”. A háború után Dombóvárra helyezték, itt a hivatása mellett komoly társadalmi életet is élt, vezetőségi tagja volt a Dombóvári Nemzeti Társaskörnek is.

– Édesapám még Mottel Félixként látta meg a napvilágot 1926-ban Dombóváron, majd középiskolai tanulmányait az egri cisztercita rendi katolikus gimnáziumban már Őrs Félix névvel kezdte – folytatta a főorvos. – Az érettségit követően a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd az egyetem belklinikáján kezdett el dolgozni, de mivel nem tudta tartani a száját, a „bányaegészségügy színvonalának emelése céljából” kihelyezték bányaorvosnak. Ez nagyon megviselte, ezért elkezdett állást keresni, így került 1964-ben Sopronba, a szanatóriumba. Édesanyámmal, a Balaton-felvidékről származó dr. Kiss Margit későbbi labor főorvossal együtt nagyon megszerették a várost, igazi otthonra találtak itt. Apám kiváló sportember volt, vívott, kosarazott, majd a tenisz lett a nagy szerelme. Sajnos nagyon rossz volt a viszonya a szanatórium igazgatójával, idő közben szívproblémákkal is küzdött, úgyhogy elment nyugdíjba. Ezt követően még Vránich Istvánnak köszönhetően szállodaorvosként dolgozhatott a Hotel Lövérben, beleásta magát az asztrológia tudományába, részt vett a páneurópai piknik szervezésében, alapító tagja volt a helyi MDF-nek. Az évtizedek során igazi soproni lokálpatriótává vált, nővéremmel együtt bennünket is erre tanított és nevelt, hálás vagyok neki érte.

Családi háttér: Dr. Őrs Judit 1961-ben született Pécsen. Szülei orvosok voltak, édesapja szanatóriumi belgyógyász főorvos, édesanyja pedig a rendelőintézet laboratóriumának volt a vezető főorvosa. Férje, dr. Németh János, aki egyetemi csoporttársa volt, Ágfalva háziorvosa. Borbála lányuk az édesapjával együtt Ágfalván dolgozik háziorvosként, Bence fiuk a Soproni Gyógyközpont Neurorehabilitációs Osztályának szakorvosa. Két ikerlányuk közül Kata vendéglátás–turizmus, Zsuzsa pedig rekreációs területen szerzett diplomát, mindketten Budapesten élnek.

Teljes verzió