Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A családi tradíció folytatója
Dr. Őrs Judit szülei 1964-ben kerültek Sopronba, igazi lokálpatriótává váltak – erre tanították gyermekeiket is. Fotó: Pluzsik Tamás

Soproni Családtörténetek – Dr. Őrs Judit

A családi tradíció folytatója

| Pluzsik Tamás | Tallózó

„­Sopron, te ­lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Dr. Őrs Judit a Széchenyi-gimnáziumban, Bakó Erzsébet angol szakos osztályában érettségizett. A családi háttér fontos szerepet játszott a pályaválasztásában, 1985-ben vette át orvosi diplomáját, majd ezt követően a soproni kórház bőrgyógyászatán kezdett el dolgozni. Az akkor kinevezett dr. Petró Olíviának kérésére ment át az Országos Vérellátó Szolgálat Soproni Területi Vérellátójába, melynek jelenleg az osztályvezető főorvosa.

– Édesapám családfáját csak a nagyszülőkig ismerem – mesélte dr. Őrs Judit. – Mottel Kálmán nagyapám a Pécsi Állami Főreáliskolában érettségizett, majd állatorvosi diplomát szerzett, és Ung vármegye szerednyei járásában gyakornokoskodott. Megjárta az első világháború hadszíntereit, és mint a Budapesti Közlöny 1918 májusi száma hírül adta: „vitéz magatartása és kitűnő szolgálatai elismeréséül ... Ő császári és apostoli királyi felsége az arany érdemkeresztet adományozta.”. A háború után Dombóvárra helyezték, itt a hivatása mellett komoly társadalmi életet is élt, vezetőségi tagja volt a Dombóvári Nemzeti Társaskörnek is.

– Édesapám még Mottel Félixként látta meg a napvilágot 1926-ban Dombóváron, majd középiskolai tanulmányait az egri cisztercita rendi katolikus gimnáziumban már Őrs Félix névvel kezdte – folytatta a főorvos. – Az érettségit követően a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd az egyetem belklinikáján kezdett el dolgozni, de mivel nem tudta tartani a száját, a „bányaegészségügy színvonalának emelése céljából” kihelyezték bányaorvosnak. Ez nagyon megviselte, ezért elkezdett állást keresni, így került 1964-ben Sopronba, a szanatóriumba. Édesanyámmal, a Balaton-felvidékről származó dr. Kiss Margit későbbi labor főorvossal együtt nagyon megszerették a várost, igazi otthonra találtak itt. Apám kiváló sportember volt, vívott, kosarazott, majd a tenisz lett a nagy szerelme. Sajnos nagyon rossz volt a viszonya a szanatórium igazgatójával, idő közben szívproblémákkal is küzdött, úgyhogy elment nyugdíjba. Ezt követően még Vránich Istvánnak köszönhetően szállodaorvosként dolgozhatott a Hotel Lövérben, beleásta magát az asztrológia tudományába, részt vett a páneurópai piknik szervezésében, alapító tagja volt a helyi MDF-nek. Az évtizedek során igazi soproni lokálpatriótává vált, nővéremmel együtt bennünket is erre tanított és nevelt, hálás vagyok neki érte.

Családi háttér: Dr. Őrs Judit 1961-ben született Pécsen. Szülei orvosok voltak, édesapja szanatóriumi belgyógyász főorvos, édesanyja pedig a rendelőintézet laboratóriumának volt a vezető főorvosa. Férje, dr. Németh János, aki egyetemi csoporttársa volt, Ágfalva háziorvosa. Borbála lányuk az édesapjával együtt Ágfalván dolgozik háziorvosként, Bence fiuk a Soproni Gyógyközpont Neurorehabilitációs Osztályának szakorvosa. Két ikerlányuk közül Kata vendéglátás–turizmus, Zsuzsa pedig rekreációs területen szerzett diplomát, mindketten Budapesten élnek.

Kapcsolódó cikkek

Soproni Téma kvízek

Soproni Téma kvízek

2023. 03. 13.

Ezen az oldalon próbálhatod ki aktuális kvízünket, alatta találod régebbi játékaink listáját.