Szépítő színek kavalkádja

| Madarász Réka

Ki gondolná, hogy egy rosszul megválasztott szín akár tíz évet is öregíthet rajtunk? Ezért is fontos, hogy megtaláljuk azokat az árnyalatokat, amelyek a legjobban illenek hozzánk, és kiemelik a természetes szépségünket.

Az évszaktípus-elméletet Johannes Itten svájci festő dolgozta ki, aki megfigyelte a tanítványain, hogy művészi tevékenységük során előnyben részesítik azokat az árnyalatokat, amelyek harmonizálnak a saját színeikkel – azaz a hajuk, a szemük és az arcbőrük árnyalatait. Rendszerbe foglalta ezeket a színeket, és tavaszi, nyári, őszi és téli palettáknak nevezte el őket.  

– A bőrünk, a szemünk, a hajunk természetes színe meghatározza azt, hogy milyen árnyalatok illenek hozzánk a leginkább – tudtuk meg Balogh Emese szín- és stílustanácsadótól. – Akkor lesz sugárzó a megjelenésünk, ha az öltözetünk színei harmonizálnak az arcunkon lévő színekkel. A színtanácsadás során azokat az árnyalatokat keressük meg a vendégek számára, amelyek a legjobban kihozzák az előnyös tulajdonságaikat.

Mivel a hajfestés, a smink és az öltözék mind-mind befolyásolja a hiteles végeredményt, a tesztet smink nélkül, a haj és a ruha letakarásával végzik. A tanácsadó különböző színű kendőket próbál meghatározott sorrendben a vendég arca elé. Először jönnek a fehérek, aztán az úgynevezett kosztümszínek, a pirosak és így tovább – akár több száz árnyalat. Még egy laikus számára is szembetűnő, hogy egy-egy rosszul megválasztott szín mennyire besárgítja vagy beszürkíti a vendég arcát, a megfelelő árnyalatoktól viszont valósággal ragyogni kezd.

– Ez nem hókuszpókusz, hanem a színek fizikai tulajdonságainak tudatos használata – fejezte be Emese.

– A tanácsadás során nem az hangzik el, hogy a kék nem jó, csak a zöld; vagy hogy pirosat mostantól ne hordj, csak narancsot. Minden színnek megvan az az árnyalata, ami az adott színtípushoz leginkább illik.

Teljes verzió