Szebasztián két aranya

| Madarász Réka

A kö­zel­múltban Szabó Szebasztián nemcsak az IFAA íjász Európa-bajnokságot nyerte meg, hanem egy nemzetközi 3 dimenziós íjászversenyt is. Az idei évben a fiú már négy arany- és egy ezüstéremmel büszkélkedhet.

Az IFAA Magyarországon rendezte meg a teremíjász Európa-bajnokságot. A Magyar Íjász Szövetség jóvoltából az érdeklődők nemrégiben egy nemzetközi 3 dimenziós íjászversenyt is végigszurkolhattak a Hungexpó területén. A 12 éves soproni Szabó Szebasztián – szokásához híven – verhetetlennek bizonyult.– Az Európa-bajnoksághoz hasonlóan izgalmas versenyen talán még sosem vettem részt – mesélte Szabó Győző, az ifjú tehetség édesapja.

– Az elmúlt három év legkeményebb ellenfelével találta magát szemben Szebi egy litván kisfiú személyében. Ennek ellenére a harmadik napnak már tizenegy pont előnnyel vágott neki. Mindkét versenyző telitalálatokkal kezdett, ám a 4. körben Szebi irányzéka elállítódott, 25-ből 20 pontot lőtt, így veszélybe került a bajnoki cím.Szerencsére Szebi jól bírja a nyomást, és az utolsó menetben az ellenfél többet hibázott, így végül a soproni fiú nyert hat pont előnnyel. A második nap szünetében Szebasztián indult a 3 dimenziós versenyen is, ahol 60 ponttal előzte meg a 2. helyezettet.

– Szebi idén lépett a Word Archery serdülő korosztályába, nála jóval idősebb és tapasztaltabb versenyzők közé – folytatta az apa. – Már az első kvalifikációs versenyén ezüstérmet sikerült szereznie, a másodikon pedig mindenkit maga mögé utasítva aranyérmes lett. Reméljük, hogy március 18-án az országos megmérettetésen hasonlóan eredményesen szerepel majd.

Szebasztián 2017-ben összesen huszonkét arany- és egy ezüstérmet szerzett. Ősszel kis visszaesés mutatkozott a teljesítményében, de edzője, Király Gábor és az egyik legjobb olimpikon íjász, Buzás Károly segítségével sikerült újra formába lendülnie, ahogy azt az eredményei is mutatják.

Teljes verzió