„Próbálok jó példát mutatni”

| Rázó László

Milák Kristóf és Kapás Boglárka után újabb úszóklasszist köszönthettünk városunkban: Jakabos Zsuzsanna is részt vett a hétvégi Sopron Open World Aquatics kvalifikációs versenyen.

– Hogy tetszik a soproni Lőver uszoda?

– Szeretünk ide járni, többször is voltam már Sopronban versenyezni. Profi a létesítmény, minden adott a minőségi úszóversenyek lebonyolításához. Viszonylag közel is van lakhelyemhez, Győrhöz, ott pedig jelenleg nem tudunk 50 méteres medencében edzeni, ezért ez egy jó lehetőség.

– Mely számokban indultál Sopronban?

– Számomra „idegen” számokban versenyeztem, amelyeket ritkábban szoktam úszni: 100 méter mellen és pillangón, emellett 50 méteres számokban. Nem a vb-kvalifikáció volt a célom, inkább egy erős edzésnek, felkészülési versenynek nevezném, annak kiváló volt.

– Gondolom, vannak komoly céljaid az idei évre...

– Valóban, a júliusi fukuokai világbajnokság lesz az év legnagyobb versenye. Itt már a valódi számaimban indulok, 200 méter pillangón és 400 vegyesen – a céljaimról egyelőre nem szeretnék beszélni.

– A korábbi úszóklasszisok általában egészen fiatalon visszavonultak, manapság viszont még a 30-as úszók is csúcsformában vannak. Minek köszönhető ez a trend?

– Nálam ez a kérdés 23 éves korom óta előjön, hiszen addigra már három olimpián részt vettem. Egyszerűen el kellett hinni, hogy nem muszáj 25–26 évesen visszavonulni, mert a testünk nem foglalkozik azzal, mit gondol a közvélemény… Azért vagyok itt a mai napig, mert szeretem azt, amit csinálok, voltak rosszabb és jobb periódusok a pályafutásomban, de azt éreztem, hogy nem kell abbahagynom, mert bírja a testem a csúcskategóriás versenyzést. Az eredményeim pedig önmagukért beszélnek, hiszen rendszeresen megúszom a szintidőket.

– Az edzésmódszerek is fejlődtek az utóbbi öt–tíz évben, ez mennyire segít meghosszabbítani az úszók aktív pályafutását?

– Mindez múlik az én adottságaimon is, a korábbi években elvégzett munkán. Ma már teljesen másfajta edzéseket kell csinálnom, mint 15 éve, jobban kell figyelni a pihenésre, átalakult az edzés jellege, hangulata. Egyelőre nem szeretném abbahagyni, de ha versenyezni már nem fogok, akkor is szeretnék tovább úszni, hiszen a mozgásnak, a sportnak nagyon jó hatása van a fizikai és mentális egészségre. Próbálok jó példát mutatni, és minél több embert, fiatalt az egészséges, aktív életmód felé terelni.

Sopron Open: lehetőség a kvalifikációra. A Sopron Open volt az utolsó alkalom arra, hogy az idén júliusi, fukuokai vb-re megússzák a versenyzők a szintidőt. Kókai Zsolt, a Széchy Tamás Sportiskola Úszó Szakosztályának vezetője elmondta: több felnőtt versenyző is teljesítette a szintidőt a Lőver uszodában rendezett megmérettetésen. Emellett örömteli, hogy az utánpótlásban is született több olyan időeredmény, ami alapján a fiatalok a korosztályos Európa-bajnokságon indulhatnak.

Paraúszó ob-t is rendeztek: A Sopron Open World Aquatics keretében a fogyatékkal élő sportolók is medencébe szálltak: a megmérettetés hétvégéjén rendezték meg a paraúszók országos bajnokságát. A Lőver uszodában ez volt az első alkalom, hogy parasportolók is versenyeztek. Összesen 21 résztvevő volt, és 16 versenyszámban hirdettek győztest.

Teljes verzió