Kosaras ünnep fürdőnadrágban

| Papp Győző

A kilencvenes évek eleje–közepe is nagyszerű időszaka volt a soproni kosárlabdázásnak: 1993-ban az SVSE–GYSEV női csapata története során először nyerte meg a magyar bajnokságot, majd egy évvel később az Ászok-férfiak legjobb négy közé jutását ünnepelhették a szurkolók.

Kezdődött azzal, hogy a play offban a jóval esélyesebb Szolnoki Olajbányászt kapták ellenfélnek a soproni kék-fehérek, akik a Tisza partján elért 77–69-es sikerükkel alapozták meg az elődöntőbe jutást. A hazaiaknál többek között hiába remekelt a jelenlegi magyar szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan, a remekül teljesítő „sörösök” besöpörték a győzelmet.

Az Ászok a siker kapujában – írták a lapok, és a következő meccsen ez be is következett: 79–73-ra ismét Sterbenz László tanítványai nyertek. A mester így nyilatkozott a csata után: – Ma a szívünk és a közönségünk hozta a meccset.

A harmadik összecsapást ugyan elbukta az Ászok, 1994 áprilisa azonban így is aranybetűkkel vonult be a soproni kosárlabdázás történetébe. Rekordközönség: 3000 néző előtt fantasztikus hangulatban Karadzic kosarával kezdődött meg a negyedik mérkőzés, ezt az előnyt az azóta ismert sportriporterré avanzsált Knézy Jenő révén még azonnal egyenlítette a Szolnok. A folytatásban azonban jobb volt az Ászok, a hazaiak a sikerüket a hajrában a szép emlékű Molnár Csaba büntetődobásaival biztosították be.

A találkozó után a hazai szurkolók megrohamozták az Ászok játékosait, s ereklyéket gyűjtve pillanatok alatt egy szál fürdőnadrágra vetkőztették őket a pályán. A meccs után a környező utcákon tomboltak a klub hívei. Az Ászok játékosai a Várkerület sörözőben ünnepelték legnagyobb sikerüket, amelyhez éjfélkor Patonay Imre akkori szövetségi kapitány is gratulált.

A döntőbe jutásért a Tungsram–Honvéd következett a soproni csapat számára, a fővárosi Sólymokat erősítette többek között a legendává vált Dávid Kornél is. Ez a párharc már megoldhatatlan feladatnak bizonyult az Ászoknak, miként a bronzcsata is a Körmenddel szemben.

A negyedik hely is nemzetközi kupaszereplést jelentett. Arra már csak az idősebbek emlékeztek, hogy a SMAFC révén kereken negyedszázaddal korábban, 1969-ben játszott utoljára soproni férficsapat az európai porondon.

Teljes verzió