Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kosaras ünnep fürdőnadrágban
A Soproni Ászok sikercsapata. Álló sor balról: Szemző Gábor elnök, Nagy Tamás elnökségi tag, Sterbenz Tamás, Molnár Csaba, Tóth Zoltán, Sterbenz László edző, Lekarauskas Mindaugas, Bakk Attila, Molnár László, Szakáll Miklós, Bokor Ákos technikai vezető, dr. Zsolnay Miklós elnökségi tag. Guggoló sor: Szlávik Gábor, Karadzic Stevan, Gottschling Gábor, Szlávik József, Turcsán Zsolt, Kotlik László, Rakolcai Sándor. Fotó: Kisalföld-archívum

Az Ászok férficsapata 1994-ben a negyedik lett a bajnokságban

Kosaras ünnep fürdőnadrágban

| Papp Győző | Sport

A kilencvenes évek eleje–közepe is nagyszerű időszaka volt a soproni kosárlabdázásnak: 1993-ban az SVSE–GYSEV női csapata története során először nyerte meg a magyar bajnokságot, majd egy évvel később az Ászok-férfiak legjobb négy közé jutását ünnepelhették a szurkolók.

Kezdődött azzal, hogy a play offban a jóval esélyesebb Szolnoki Olajbányászt kapták ellenfélnek a soproni kék-fehérek, akik a Tisza partján elért 77–69-es sikerükkel alapozták meg az elődöntőbe jutást. A hazaiaknál többek között hiába remekelt a jelenlegi magyar szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan, a remekül teljesítő „sörösök” besöpörték a győzelmet.

Az Ászok a siker kapujában – írták a lapok, és a következő meccsen ez be is következett: 79–73-ra ismét Sterbenz László tanítványai nyertek. A mester így nyilatkozott a csata után: – Ma a szívünk és a közönségünk hozta a meccset.

A harmadik összecsapást ugyan elbukta az Ászok, 1994 áprilisa azonban így is aranybetűkkel vonult be a soproni kosárlabdázás történetébe. Rekordközönség: 3000 néző előtt fantasztikus hangulatban Karadzic kosarával kezdődött meg a negyedik mérkőzés, ezt az előnyt az azóta ismert sportriporterré avanzsált Knézy Jenő révén még azonnal egyenlítette a Szolnok. A folytatásban azonban jobb volt az Ászok, a hazaiak a sikerüket a hajrában a szép emlékű Molnár Csaba büntetődobásaival biztosították be.


A találkozó után a hazai szurkolók megrohamozták az Ászok játékosait, s ereklyéket gyűjtve pillanatok alatt egy szál fürdőnadrágra vetkőztették őket a pályán. A meccs után a környező utcákon tomboltak a klub hívei. Az Ászok játékosai a Várkerület sörözőben ünnepelték legnagyobb sikerüket, amelyhez éjfélkor Patonay Imre akkori szövetségi kapitány is gratulált.

A döntőbe jutásért a Tungsram–Honvéd következett a soproni csapat számára, a fővárosi Sólymokat erősítette többek között a legendává vált Dávid Kornél is. Ez a párharc már megoldhatatlan feladatnak bizonyult az Ászoknak, miként a bronzcsata is a Körmenddel szemben.

A negyedik hely is nemzetközi kupaszereplést jelentett. Arra már csak az idősebbek emlékeztek, hogy a SMAFC révén kereken negyedszázaddal korábban, 1969-ben játszott utoljára soproni férficsapat az európai porondon.

Kapcsolódó cikkek

A 35. Sportgála díjazottjai

2024. 03. 03.

Idén is jutalmazta az önkormányzat azokat a sportolókat, akik az előző évben eredményesen képviselték városunkat országos és nemzetközi versenyeken. A...

Sporttörténet Sopronban

Sporttörténet Sopronban

2024. 03. 20. | Papp Győző

Részben az 1989-es páneurópai piknikre emlékezve rendezték 1990. október 14-én Sopronban a Magyarország–Németország női labdarúgó Európa-bajnoki selej...