Komolyan szervezett tekeélet

| Rázó László

Két NB II-es csapat, egy együttes a területi bajnokságban, nyolccsapatos városi, illetve városi szabadidősport-bajnokság – ma is nagyon komoly a tekeélet Sopronban. Zsirai Gyulát, a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség tekeszakág-vezetőjét kérdeztük a tradíciókról és a jelenről.

– Milyen hagyományai vannak a tekesportnak Sopronban?

– Nagyon komolyak a tradíciók, az egyik kiemelt tömegsport volt a teke városunkban. Az első hivatalos tekepályák a kocsmai kuglijáték mintájára és alapján készültek el. A különbség az volt, hogy a vendéglátóhelyeken 3 bábura dobtak, míg a teke esetében már 9 bábut lehetett eltalálni, emellett szabályozták a pálya méretét is. Sopronban az 1930-as évektől hozták létre az első hivatalos tekepályákat, amelyek aztán gomba-módra szaporodtak, a játék pedig egyre népszerűbb lett.

– Összesen hány tekepálya volt Sopronban?

– Volt olyan időszak, amikor nem kevesebb mint tizennyolc pálya állt a tekézők rendelkezésére. Minden, magára valamit is adó vállalat működtetett saját tekepályát. Az egykori Sotex, a téglagyár vagy a vízmű, és nagyon sok más cég is épített pályát, hiszen remek lehetőségnek tartották a közösségi élet formálására. Heti szinten több százan vettek részt a különböző tekeversenyeken, bajnokságokban.

– A Sörgurítók, a Turris vagy Scarbantia nevek ma is ismerősen csengenek a tekesport kedvelőinek. Milyen szinten játszanak most ezek a csapatok?

– Nagyon komoly siker volt a Soproni Sörgurítók részéről, hogy évekig játszottak tagjai a legmagasabban jegyzett bajnokságban, a szuperligában. Jelenleg a Scarbantia együttesével közösen szerepel az NB II-ben, míg a Turris SE a területi alapon szervezett küzdelemben vesz részt.

– Hol versenyeznek a soproni tekézők?

– A Győri úti tekepálya egy minden igényt kielégítő létesítmény, itt akár a legmagasabb osztályú mérkőzéseket is megrendezhetik. Az imént említett csapatok a Győri úti pályán játsszák a bajnoki meccseiket. Nyolc csapat vesz részt a városi bajnokságban, ezeknek a mérkőzéseknek a többségét a Vitnyédi utcában található, régi Elektromos pályán rendezzük. Szervezünk úgynevezett városi szabadidősport-bajnokságot is, ezen általában négy csapat vesz részt. Mindent egybevetve jelenleg több mint száz sporttárs tekézik rendszeresen Sopronban.

– Egy ilyen komoly hagyományokkal rendelkező sportágban voltak kiemelkedő soproni eredmények is?

– Természetesen! Említettem már a Sörgurítók szuperligás időszakát. Ugyanakkor Sopron világbajnokot is adott az országnak, hiszen korábban Kovács Gábor városunkból indulva vb-címig jutott. Rudolf Balázsra is rendkívül büszkék lehetünk, hiszen hasonló utat bejárva világbajnoki bronzérmes lett. Az utóbbi 5 évben senior kategóriában két magyar bajnokunk és egy ezüstérmesünk is van, ezek is kiemelkedő soproni tekeeredmények.

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…
Teljes verzió