Első helyen az ökölvívás

| Munkatársunktól

Kiváló technikáját emelte ki a nemzetközi szövetség honlapja Kiss Milán Rokkónak, aki a közelmúltban megnyerte a Moldavian Belt nemzetközi ökölvívótornát.

Edzője szerint óriási eredmény, hogy noha Kiss Milán még csak két éve kezdett el bokszolni, de már ilyen rangos, nemzetközi tornán tudott diadalmaskodni.

– Tavaly a junior magyar bajnokság után hívták meg először a válogatottba, idén pedig már sorra éri el a komoly eredményeket: a februári Énekes emlékversenyen második lett, vezetett a döntőben, de sérülés miatt fel kellett adnia a küzdelmet – mondta Egresits Tamás, a Gyevát SE vezetőedzője. – Az első nemzetközi versenyén, az egri Bornemissza emlékversenyen – amelyet mini Eb-nek is hívnak – harmadik helyezést szerzett. Egerben 26 ország fiatal bokszolói képviseltették magukat, Milán az elődöntőben a végső győztes ukrán versenyzőtől kapott ki, de letette névjegyét a nemzetközi mezőnyben.

Az igazi áttörést a Moldavian Belt verseny jelentette, amelyet az orosz–ukrán háború miatt ez alkalommal Moldávia helyett Romániában rendeztek meg. Kiss Milán Rokko ezen a megmérettetésen is a 86 kilogrammosok között szállt ringbe, előbb egy román, majd egy ukrán versenyzőt győzött le. A döntőben az első számú utánpótlás-válogatott román bokszoló várt a soproni öklözőre, aki nem ijedt meg jó nevű ellenfelétől. Ezzel a győzelemmel megszerezte az első helyezést a Moldavian Belt versenyen.

– Milán fantasztikusan teljesített Romániában, de összességében is kiemelkedő, amit tapasztalunk tőle – folyatta Egresits Tamás. – Nem hónapról hónapra, hanem szinte edzésről edzésre látom rajta a fejlődést. Sokáig karatézott, utána kezdett el bokszolni, elképesztő, hogy 2 év után már nemzetközi győzelme van. Mindent alárendel a sportnak, emellett a Berzsenyiben kitűnő tanuló… Rengeteg támogatást kapunk a szülőktől és az iskolától is, azt gondolom, hogy ha ilyen ütemben fejlődik, a 2028-as olimpián is szerepelhet, de egy profi karrier lehetősége is benne van.

Egresits Tamás szerint a fiatalembernek mentálisan kell még fejlődnie: gyorsabban kell észrevennie a helyzeteket a mérkőzéseken, meg kell tanulnia, hogy sem a fájdalom, sem a fáradtság nem látszódhat rajta. Ezt a fajta rutint csak összecsapásokon lehet megszerezni, sok meccsre van szüksége, hiszen eddigi pályafutása során még csak 11 alkalommal lépett szorítóba.

Teljes verzió