„A sikerért meg kell dolgozni”

| Madarász Réka

A 13 éves Mentes Domonkos a soproni Széchy Tamás Sportiskola úszó szakosztályának versenyzője. A hunyadis fiú a sportban elért sikerei mellett számos más területen is jeleskedik.

A tavaly decemberi regionális úszóbajnokságról nyolc éremmel tért haza Mentes Domonkos, ráadásul három egyéni számban ő lett a nyugat-dunántúli régió regionális bajnoka. A soproni fiú már korábban is eredményesen úszott, 2019-ben például országos bajnoki címet szerzett. Sikere azért is kiemelkedő, mert a fiataloknak a vírushelyzet miatt a tavaszi időszakban nem volt lehetőségük az uszodai edzésekre, ezért otthon végezték el az edzőjük, Gyurátz Edit által összeállított feladatokat.

– A Széchy Tamás Sportiskola úszó szakosztályában úszom már 7 éves korom óta. Azóta Edit néni az edzőm, akinek rengeteget köszönhetek – mesélte Domi. – Annak ellenére, hogy tavasszal a járvány miatt nem volt lehetőségünk medencében edzeni, az év végi regionális bajnokságon az egész csapat kiválóan teljesített. Egyéni csúcsok és sok dobogós helyezés született.

2019-es teljesítménye alapján Domonkos bekerült a Magyar Úszó Szövetség Jövő Bajnokai programjába, mely az ország legtehetségesebb utánpótláskorú úszóinak nyújt magas szintű szakmai támogatást. Mivel Domi nemcsak az úszásban kiemelkedő, beválasztották a ­Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) programjába is, ahol ­Halvax Julianna vezetésével a tehetséges gyerekek kiscsoportos foglalkozásokon vesznek részt.

– Domi reggel 5.30-kor indul az uszodába. Utána suli, majd jön a délutáni edzés. Sokszor csak fél 6-kor ér haza. Egy rövid szusszanás, aztán kezdődik a tanulás. És ez nem csak a fiamra igaz. Így van ezzel minden társa, aki az úszást és a versenysportot választotta – folytatta Horváth Ágnes, a fiú édesanyja. – Minden tiszteletem ezeké a gyerekeké, akikben ennyi akaraterő és kitartás van. Domi a tanulást sem hanyagolja el. Szülőkként mindenben támogatjuk, hogy elérje kitűzött céljait. És igen, a tehetség önmagában nem elég, a sikerért keményen meg kell dolgozni nap mint nap.

Az idei év legfontosabb feladata a középiskolai felvételi. Domi gimnáziumban szeretne továbbtanulni, és természetesen nagyon várja, hogy az új soproni uszoda rajtkövére lépjen.

Teljes verzió