Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

„A sikerért meg kell dolgozni”

| Madarász Réka | Sport

A 13 éves Mentes Domonkos a soproni Széchy Tamás Sportiskola úszó szakosztályának versenyzője. A hunyadis fiú a sportban elért sikerei mellett számos más területen is jeleskedik.

A tavaly decemberi regionális úszóbajnokságról nyolc éremmel tért haza Mentes Domonkos, ráadásul három egyéni számban ő lett a nyugat-dunántúli régió regionális bajnoka. A soproni fiú már korábban is eredményesen úszott, 2019-ben például országos bajnoki címet szerzett. Sikere azért is kiemelkedő, mert a fiataloknak a vírushelyzet miatt a tavaszi időszakban nem volt lehetőségük az uszodai edzésekre, ezért otthon végezték el az edzőjük, Gyurátz Edit által összeállított feladatokat.

– A Széchy Tamás Sportiskola úszó szakosztályában úszom már 7 éves korom óta. Azóta Edit néni az edzőm, akinek rengeteget köszönhetek – mesélte Domi. – Annak ellenére, hogy tavasszal a járvány miatt nem volt lehetőségünk medencében edzeni, az év végi regionális bajnokságon az egész csapat kiválóan teljesített. Egyéni csúcsok és sok dobogós helyezés született.

2019-es teljesítménye alapján Domonkos bekerült a Magyar Úszó Szövetség Jövő Bajnokai programjába, mely az ország legtehetségesebb utánpótláskorú úszóinak nyújt magas szintű szakmai támogatást. Mivel Domi nemcsak az úszásban kiemelkedő, beválasztották a ­Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) programjába is, ahol ­Halvax Julianna vezetésével a tehetséges gyerekek kiscsoportos foglalkozásokon vesznek részt.

– Domi reggel 5.30-kor indul az uszodába. Utána suli, majd jön a délutáni edzés. Sokszor csak fél 6-kor ér haza. Egy rövid szusszanás, aztán kezdődik a tanulás. És ez nem csak a fiamra igaz. Így van ezzel minden társa, aki az úszást és a versenysportot választotta – folytatta Horváth Ágnes, a fiú édesanyja. – Minden tiszteletem ezeké a gyerekeké, akikben ennyi akaraterő és kitartás van. Domi a tanulást sem hanyagolja el. Szülőkként mindenben támogatjuk, hogy elérje kitűzött céljait. És igen, a tehetség önmagában nem elég, a sikerért keményen meg kell dolgozni nap mint nap.

Az idei év legfontosabb feladata a középiskolai felvételi. Domi gimnáziumban szeretne továbbtanulni, és természetesen nagyon várja, hogy az új soproni uszoda rajtkövére lépjen.


Kapcsolódó cikkek

Foci diákolimpa

Foci diákolimpa

2024. 04. 17.

Megyei elődöntőket rendeztek múlt héten városunkban a labdarúgó diákolimpián.