Óvatosan a petárdával!

| Cziráki Viktória

Az év vége – szokás szerint – az önfeledt bulizásról szól. Szilveszterkor nemcsak a petárdázás, de az alkoholfogyasztás is bajt okozhat, legyünk óvatosak!

Lassan vége az évnek, a szilveszter és az év végi bulik során sajnos szintre minden esztendőre jut egy-két baleset vagy bűncselekmény. Hogy ne ezektől legyen emlékezetes a szilveszter, igyekezzünk legalább annyira józannak maradni, hogy ne veszélyeztessük magunk és mások testi épségét! – A legnagyobb baleseti kockázatot egyértelműen a petárdázás jelenti az év végi bulikban – mondta el lapunknak Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Sajnos nem múlhat el szilveszter petárdázás nélkül, azt azonban nem mindenki tudja, hogy Magyarországon a petárdák használata szigorú jogszabályhoz kötött.

– Csak december 31-én lehet durrantgatni, újév napjától már tilos a megmaradt készletet ellőni. Igyekezzünk ezeket a pirotechnikai eszközöket megbízható árusoktól vásárolni, eszünkbe se jusson illegális helyről beszerezni vagy házilag „barkácsolni”! Fontos azt is elmondani, hogy szinte minden évben adódik baleset abból, hogy elővigyázatlanul gyújtjuk be a robbanóeszközöket. Figyeljünk az embertársainkra: ittas ember ne gyújtsa be a rakétát, illetve kisgyereknek csak kellő távolságból engedjük, hogy figyelje a tűzijátékot! Vigyázzunk háziállatainkra is, zárjuk be őket, hiszen a robbanások miatt sajnos sok elmenekül közülük az év utolsó éjszakáján!

Azt sem lehet elégszer elmondani, hogy amennyiben alkoholt fogyasztunk, ne üljünk volánhoz! Az ittas vezetéssel magunkat és a többi közlekedőt is veszélybe sodorjuk, ezért inkább hívjunk egy taxit, vagy kérjünk meg valakit, aki nem ivott, hogy fuvarozzon el minket! Az alkoholfogyasztást tekintve sokaknak sikerül ilyenkor túllőni a célon, illetve a tiltott szerek is megjelenhetnek a buliban, ez leginkább a fiatal korosztályt érinti. Velük mindenképpen érdemes az alkohol és a drogok veszélyeiről elbeszélgetni. Ezen kívül kérjük meg a szórakozni induló fiatalt, hogy alkalmanként küldjön sms-t arról, hogy hol jár! Jó az is, ha egy-két barátjának tudjuk a telefonszámát, így ha gyermekünk nem ér haza időben, legalább tudjuk, merre induljunk el keresni.  

Mindamellett, hogy kábítószer-fogyasztással bűncselekményt követnek el, az egészségüket is kockáztatják. A szórakozni induló társaság mindig tartson össze, ha valaki rosszul lesz, hívjanak hozzá segítséget, ne hagyják öntudatlanul sehol, hiszen reggelre kihűlhet, vagy bűncselekmény áldozatává válhat!

Teljes verzió