Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvatosan a petárdával!

Óvatosan a petárdával!

| Cziráki Viktória | Panoráma

Az év vége – szokás szerint – az önfeledt bulizásról szól. Szilveszterkor nemcsak a petárdázás, de az alkoholfogyasztás is bajt okozhat, legyünk óvatosak!

Lassan vége az évnek, a szilveszter és az év végi bulik során sajnos szintre minden esztendőre jut egy-két baleset vagy bűncselekmény. Hogy ne ezektől legyen emlékezetes a szilveszter, igyekezzünk legalább annyira józannak maradni, hogy ne veszélyeztessük magunk és mások testi épségét! – A legnagyobb baleseti kockázatot egyértelműen a petárdázás jelenti az év végi bulikban – mondta el lapunknak Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság őrnagya, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. – Sajnos nem múlhat el szilveszter petárdázás nélkül, azt azonban nem mindenki tudja, hogy Magyarországon a petárdák használata szigorú jogszabályhoz kötött.

– Csak december 31-én lehet durrantgatni, újév napjától már tilos a megmaradt készletet ellőni. Igyekezzünk ezeket a pirotechnikai eszközöket megbízható árusoktól vásárolni, eszünkbe se jusson illegális helyről beszerezni vagy házilag „barkácsolni”! Fontos azt is elmondani, hogy szinte minden évben adódik baleset abból, hogy elővigyázatlanul gyújtjuk be a robbanóeszközöket. Figyeljünk az embertársainkra: ittas ember ne gyújtsa be a rakétát, illetve kisgyereknek csak kellő távolságból engedjük, hogy figyelje a tűzijátékot! Vigyázzunk háziállatainkra is, zárjuk be őket, hiszen a robbanások miatt sajnos sok elmenekül közülük az év utolsó éjszakáján!


Azt sem lehet elégszer elmondani, hogy amennyiben alkoholt fogyasztunk, ne üljünk volánhoz! Az ittas vezetéssel magunkat és a többi közlekedőt is veszélybe sodorjuk, ezért inkább hívjunk egy taxit, vagy kérjünk meg valakit, aki nem ivott, hogy fuvarozzon el minket! Az alkoholfogyasztást tekintve sokaknak sikerül ilyenkor túllőni a célon, illetve a tiltott szerek is megjelenhetnek a buliban, ez leginkább a fiatal korosztályt érinti. Velük mindenképpen érdemes az alkohol és a drogok veszélyeiről elbeszélgetni. Ezen kívül kérjük meg a szórakozni induló fiatalt, hogy alkalmanként küldjön sms-t arról, hogy hol jár! Jó az is, ha egy-két barátjának tudjuk a telefonszámát, így ha gyermekünk nem ér haza időben, legalább tudjuk, merre induljunk el keresni.  

Mindamellett, hogy kábítószer-fogyasztással bűncselekményt követnek el, az egészségüket is kockáztatják. A szórakozni induló társaság mindig tartson össze, ha valaki rosszul lesz, hívjanak hozzá segítséget, ne hagyják öntudatlanul sehol, hiszen reggelre kihűlhet, vagy bűncselekmény áldozatává válhat!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...