Friedrich Károlyra emlékeztek tisztelői

| Pluzsik Tamás

Halálának 25. évfordulóján a soproni mozi egykori vezetőjére, a legendás idegenvezetőre, Sopron díszpolgárára, dr. Friedrich Károlyra (1904–1995), vagy ahogy barátai és tanítványai nevezték, Kari bácsira emlékeztek tisztelői a Színház utcai szülőházánál.

Dr. Friedrich Károly hírnevét és szakmai tekintélyét a Városház utcában lévő egykori Városi Mozi igazgatójaként alapozta meg, de ő maga is forgatott filmeket, kiváló érzékkel örökítette meg a város mindennapi életét. A második világháború után a mozi éléről elbocsátották, 1957-ig a hirdetővállalatnál volt üzletkötő és plakátragasztó, de már ekkor eljegyezte magát az idegenforgalommal, így hamarosan a városi tanács idegenforgalmi főelőadója lett. Élményszámba menő idegenvezetései mellett szülővárosa értékeit több mint kétezerszer mutatta be a Szép Sopron című vetített képes előadásán. 

A vasárnap délutáni megemlékezésen fia, dr. Friedrich András köszöntötte az emlékezőket, majd Sógor János, a Soproni Idegenvezetők Körének vezetője megkoszorúzta Sopron egykori legendás idegenvezetőjének emléktábláját. A megemlékezésen részt vett Filep Márk önkormányzati képviselő is. A koszorúzást követően az Evangélikus Gyülekezeti Házban dr. Friedrich Károly 1931 és 1935 között forgatott Soproni Szimfónia című filmjét tekintették meg az érdeklődők.

Teljes verzió