Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Friedrich Károlyra emlékeztek tisztelői

| Pluzsik Tamás | Panoráma

Halálának 25. évfordulóján a soproni mozi egykori vezetőjére, a legendás idegenvezetőre, Sopron díszpolgárára, dr. Friedrich Károlyra (1904–1995), vagy ahogy barátai és tanítványai nevezték, Kari bácsira emlékeztek tisztelői a Színház utcai szülőházánál.

Dr. Friedrich Károly hírnevét és szakmai tekintélyét a Városház utcában lévő egykori Városi Mozi igazgatójaként alapozta meg, de ő maga is forgatott filmeket, kiváló érzékkel örökítette meg a város mindennapi életét. A második világháború után a mozi éléről elbocsátották, 1957-ig a hirdetővállalatnál volt üzletkötő és plakátragasztó, de már ekkor eljegyezte magát az idegenforgalommal, így hamarosan a városi tanács idegenforgalmi főelőadója lett. Élményszámba menő idegenvezetései mellett szülővárosa értékeit több mint kétezerszer mutatta be a Szép Sopron című vetített képes előadásán. 

A vasárnap délutáni megemlékezésen fia, dr. Friedrich András köszöntötte az emlékezőket, majd Sógor János, a Soproni Idegenvezetők Körének vezetője megkoszorúzta Sopron egykori legendás idegenvezetőjének emléktábláját. A megemlékezésen részt vett Filep Márk önkormányzati képviselő is. A koszorúzást követően az Evangélikus Gyülekezeti Házban dr. Friedrich Károly 1931 és 1935 között forgatott Soproni Szimfónia című filmjét tekintették meg az érdeklődők.

Dr. Friedrich András az édesapja emléktáblájánál tartott megemlékezésen köszöntötte a résztvevőket Fotó: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek