A lélek derűje Sopronban

| Etzl Edgár

Fantáziadús ábrázolás, szemkápráztató grafikák és egy igazán különleges kisugárzású művész élettörténete – ünnepélyes keretek között nyitották meg a 2021-ben elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművész kiállítását a Liszt-központ Munkácsy termében.

A lélek derűje című tárlaton nemcsak a Kossuth-díjas grafikusművész alkotásait mutatják be, de munkájának kellékei, ecsetjei, linómetsző eszközei is megtekinthetők. Az érdeklődőket dr. Farkas Ciprián köszöntötte a szombati megnyitón. – Napjainkban Gyulai Líviusz kiállítása ad rangot ennek a teremnek és épületnek, a fantasztikus műalkotásokból mindannyian töltekezhetünk – hangsúlyozta Sopron polgármestere. – Gyulai Líviusz munkáival szelleme is újra hazatért a kisvárosba, amit egykor kilencéves gyermekként látott meg először, amikor családjával együtt Erdélyből Sopronba menekült.

Nem ez az első Gyulai Líviusz kiállítás Sopronban: 1994-ben és 2009-ben is láthattuk a művész alkotásait. A mostani tárlatot Képiró Ágnes művészettörténész nyitotta meg, aki Gyulai Líviusz életéről beszélt. Mint elmondta, családja menekülése után a serdülő fiú, a leendő grafikusművész élettere Sopron lett, az itteni légkörben dőlt el végleg, hogy hivatásául a képzőművészetet választja. Könyvek iránti szeretete, későbbi illusztrációinak csírája is ebből a városból származott. Korán csatlakozott az Ágoston Ernő vezette Soproni Képzőművészeti Szabadiskolához. Itt szerzett tudása miatt 1956-ban a Magyar Képzőművészeti Főiskolán a felvett diákok közül a legjobb rajzkészséggel rendelkezett.

A megnyitón részt vett Tóth Éva kulturális tanácsnok, valamint a néhai grafikusművész özvegye, Vennes Emmy színművész is, aki Gyulai Líviusz Sopronról szóló versét szavalta el. A tárlat kurátora Kis Emőke művészettörténész volt. A lélek derűje című kiállítás október 29-ig, hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig látható. 

Gyulai Líviusz: 1937–2021, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikusművész. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Főként könyvillusztrációkat és animációs filmeket, valamint ironizáló archaizáló tollrajzokat, linómetszeteket, litográfiákat és rézkarcokat készített.

Teljes verzió