A gyertyák csonkig égnek

| Pluzsik Tamás

Már látható A gyertyák csonkig égnek című színpadi játék a Soproni Petőfi Színház kamaraelőadásaként a Liszt-központban.

A nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végig beszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, sőt majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, örökre tönkretette az életét – olvasható az először 1942-ben megjelent regény fülszövegében. A gyertyák csonkig égnek ezt követően csak a rendszerváltás után, az 1990-es könyvhéten jelenhetett meg ismét idehaza. 

– Úgy gondolom, nagyon is stílszerű ezzel a darabbal indítani a remény évadát – mondta a premiert követően Pataki András. A darab rendezője szerint valójában egy krimit láthatnak a nézők. Olyan történet ez, amelynek a megbocsátáshoz és a tiszta lelkiismeretű elmúláshoz vezető belső út az egyik kulcsa.

– Ennél szebb ajándékot nem is kaphattam volna az 55. színházi évadom kezdetére, mint hogy ennek a remekműnek a soproni színpadra állításában részt vehetek – fogalmazott a Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész Szilágyi Tibor. – Arról nem beszélve, hogy nagyon is aktuális időpontban, hisz pontosan annyi idős az általam alakított szereplő, mint amennyi én most vagyok, így a Tábornok számomra egyúttal a színészi és az emberi érettség találkozása is.

Az egyfelvonásos darabban Konrádot Szélyes Ferenc, az inast pedig Major Zsolt alakítja. Az előadás dramaturgja Katona Imre, jelmeztervezője Szélyes Andrea.

Teljes verzió