Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zöld épületek tervei
Az eddig elkészült munkáikból adtak ízelítőt a SOMEshine csapatának soproni tagjai az AMI formatermében. Felvételünkön Kurkó Andrea Fotó: Németh Péter

Soproni és miskolci hallgatók a nemzetközi versenyen

Zöld épületek tervei

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése a célja annak a nemzetközi programnak, amelyben a Soproni Egyetem diákjai is részt vesznek. Az AMI hallgatói a miskolci egyetemistákkal alkotnak egy csapatot.

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói is részt vesznek a 2002-ben indult Solar Decathlon programban. A nemzetközi verseny következő fordulóját 2019 júliusában Szentendrén rendezik meg, itt 16 csapat 400 tagja és a tervek szerint csaknem 10 ezer látogató lesz jelen.

– Ez év februárjában kért fel bennünket a Miskolci Egyetem, hogy csatlakozzunk hozzájuk egy közös csapatot alkotva – tájékoztatta lapunkat Lajtosné Spéder Hajnalka, a SOMEshine team tagja. – Azért szerették volna, hogy együttműködjünk, mert a különböző szakterületek jól kiegészítik egymást. A miskolciak az épületgépészettel és automatizálással foglalkoznak, mi az építészetet, belsőépítészetet, a designt és a vizuális kommunikációt képviseljük. A két egyetem nevéből alakult a csapat neve is: SOMEshine.


A résztvevők szerint a Solar Decathlon egy nagyszerű program, ami sok lehetőséget teremt. A projektben a tervezéstől a kivitelezésig minden fázist végigkísérhetnek, kapcsolatot építhetnek külföldi egyetemek hallgatóival, így népszerűsítik a Soproni Egyetemet is. – Jelenleg 17-en vagyunk a soproni részről, az AMI építész mesterszakos hallgatói, valamint segítenek az intézményünkből grafikus és formatervező hallgatók is – folytatta Lajtosné Spéder Hajnalka. – A környezettudatosság jegyében egy épületet tervezünk, amit az ÉMI szentendrei telephelyén kell felépítenünk majd jövő nyáron 10 nap alatt. Szigorú paramétereknek kell megfelelni az épület energetikáját, energiafogyasztásának mértékét, a beépített eszközök meglétét illetően.


A soproni csapat a közelmúltban tartott egy bemutatót az AMI-ban az eddig elkészült munkáikból, a tagok vázolták az elmúlt félév tervezési folyamatát, a nehézségeket és apró sikereket is. A következő nyilvános megjelenésünk a VOLT Fesztiválon (AMI sátor) lesz, de addig is további információkat találhatnak róluk a SOMEshine – Solar Decathlon Europe 2019 facebook-oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...