Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Zajtól, portól véd a sövény
Fotó: Griechisch Tamás

Zajtól, portól véd a sövény

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Sopron területén a talajtakaró cserje mintegy 12 ezer négyzetmétert, míg az összes nyírt sövény hozzávetőleg 63 ezer négyzetmétert tesz ki. A növényeket egész évben gondozni kell.

Városunkban a közterületeken a sövények kezelését, nyírását – a növények sajátos növekedési erejének megfelelően – egész évben folyamatosan végzi a Sopron Holding Zrt. Zöldterület-gazdálkodási Divíziója. 

– A sövényeknek elsősorban térelválasztó szerepük van: a gépjárműforgalom elhatárolása a bicikli- és gyalogutaktól, keretet ad a parkoknak, zaj- és porvédelmet nyújt – mondta lapunknak Sallay Krisztián, a zöldterület-gazdálkodási divízió vezetője. – A növények telepítésénél figyelembe vesszük az ökológiai igényeiket, valamint a kártevőkkel és a városi hatásokkal szembeni ellenálló képességüket. Az utóbbi időben a buxusok és a tuják kártevőkkel szemben fogékonyak, ezért ezeket a fajtákat mostanában nem ültetjük. A puszpáng kártevője a selyemfényű puszpángmoly, mely Sopron környékén először 2011 őszén jelent meg.

Megtudtuk, a tuják újonnan megjelent fő kártevője a boróka tarkadíszbogár elterjedése miatt a növényvédelemről is rendszeresen gondoskodni kell. Ezt egészíti ki a gombás megbetegedések elleni vegyszeres védekezés.

– A klímaváltozás és a kártevők megnövekedett előfordulása miatt olyan növények ültetését részesítjük előnyben, melyek az elszaporodó stressztényezőkkel szemben ellenállóbbak – zárta Sallay Krisztián.

Kapcsolódó cikkek

A Fertő-táj ékei

2018. 12. 19. | Munkatársunktól

Kiosztották a legszebb ház a Fertő-tájon pályázat díjait. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa a hagyományos évzáró rendezvényén adta át az elismerő címeket.