Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Visszaváltható 
palackok

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Visszatér az üvegvisszaváltás, a palackok és a fémdobozok fontos másodnyersanyagok lehetnek – áll egy múlt héten benyújtott törvényjavaslatban.

Az előterjesztésben a betétdíj helyett „visszaváltási díj” szerepel, melyet kötelezően kellene fizetnie az adott termék forgalmazójának, hogy ezzel is ösztönözze a palackok visszaváltását.  

A kormány februárban hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik fő eleme az illegális hulladéklerakás felszámolása, az üveg- és műanyag palackok, fémdobozok visszaváltásának biztosítása. A szigorítás (ha elfogadják a törvényjavaslatot) 2023. július elsején lép életbe.

Egy közvélemény-kutatás szerint a magyar lakosság 85 százaléka támogatja, hogy visszaválthatók legyenek a PET-palackok, például betétdíj bevezetésével.

A PET-palackok és az alumíniumdobozok körülbelül kétharmada végzi most lerakóban vagy a természetben, de az üvegpalackok újrahasznosítási aránya is alacsony. Magyarországon évente több mint egymilliárd PET-palack kerül a szemétbe.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...