Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vissza a természetbe!
Rendszeresen gyűrűznek madarakat, túráznak a VasVilla diákjai egy kutatóprogram keretén belül dr. Gyimóthy Zsuzsa vezetésével Fotó: Soproni Téma-archívum

A pedagógusok fontosnak tartják a természetjárás népszerűsítését

Vissza a természetbe!

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Nagyon fontos, hogy a jövő nemzedéke óvja és szeresse a természetet – erre hívja fel a figyelmet évről évre a május 10-i madarak és fák napja. Sopronban sok pedagógus jeleskedik a természettudatos nevelésben.

Erdőjárás, szabadtéri szalonnasütés, bográcsozás, számháborúzás, sátrazás – ezekbe a rejtelmekbe is bevezeti tanítványait Szalai Gabriella, a Gárdonyi Géza Általános Iskola történelem szakos tanára.

– Falun nőttem fel, egy olyan utcában, aminek az egyik vége egy patak, a másik vége az erdő volt – mesélte a gyerekek szeretett Gabi nénije. – Hol itt, hol ott játszottunk az utcabeli gyerekekkel suli után. A férjem erdész, így az életformájához hozzátartozik az erdőjárás, ahova sokszor én is elkísérem. Nekem az erdő a „pszichológusom”. Amikor osztályt kaptam, természetesnek tűnt, hogy az ismerkedést gyerek–szülő és persze tesós kirándulással kezdjük. Azóta is, amikor tehetjük, az osztályommal járjuk a természetet, sátrazunk, számháborút játszunk, szerencsére a Sopron környéki erdőkben jobbnál jobb helyek vannak mindehhez. Ami számomra a legfontosabb: egy élménydús kirándulás alatt egészen más oldaláról ismerhetjük meg a gyerekeket, mint az iskolapadokban ülve.

A pedagógus a most végző osztályával a környező erdőkön kívül kalandozott a Szigetközben, a Bakonyban és Erdélyben is. Mint mondja: a szülők el sem tudják képzelni, hogy a csemetéjük milyen gyorsan megfeledkezik a telefonjáról a természet közelében.

Rendszeresen gyűrűznek madarakat, odúkat tisztítanak, túráznak a VasVilla diákjai egy kutatóprogram keretén belül dr. Gyimóthy Zsuzsa vezetésével, aki hosszú évek óta foglalkozik madártani kutatásokkal. A pedagógus elsődleges célja, hogy a tanulók érdeklődését sok-sok élményen keresztül hívja fel a természet- és környezetvédelem jelentőségére. – A gyűrűzés kézzelfogható élményeket nyújt a fiataloknak, ahol megtanulhatják a legfontosabb hazai fajokat, megismerik azok természetvédelmi problémáit, ezáltal egy életre elköteleződnek a természet szeretete, védelme irányába – emelte ki a kutatótanár. – Fontosnak tartom a természetjárás népszerűsítését is, így havonta vezetek tematikus túrákat, ahol a madármegfigyelésen túl számos hasznos ismeretet is sikerül átadni.

A madarászás és a természetjárás a teljes kikapcsolódást, lelki feltöltődést jelenti a pedagógus számára, akit a túráin Bodza, a csodaszép vizslalány kísér el, aki éppen a madarak és fák napján ünnepli hatodik születésnapját.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...