Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Virágos Sopronért 150.
A Virágos Sopronért 150. előadásán is sok érdeklődő vett részt. Fotó: Filep István

Jubileumi előadáshoz érkezett a rendezvénysorozat

Virágos Sopronért 150.

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt héten csütörtökön tartották meg a Virágos Sopronért rendezvénysorozat 150. előadását.

Eredetileg 2020 novemberében tartották volna meg (Növények, lelkek egészsége, Soproni Téma, 2020. november 4.) az Egészséges, emberibb környezetért, a Virágos Sopronért rendezvénysorozat jubileumi, 150. rendezvényét. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt. A főszervező, Horváth Sándor nyugalmazott főkertész, valamint az érdeklődők is türelmetlenül várták, hogy ismét találkozhassanak. A természetben ugyanis sosincs szünet, a növényekkel folyton foglalkozni kell, mindig adódnak újabb és újabb kérdések. Múlt csütörtökön szép számmal gyűltek össze a kertbarátok a pedagógusok művelődési házában.

– Amikor 2006-ban megtartottuk az első előadást, bíztam benne, hogy egy hosszú sorozat kezdete lesz az – mondta lapunknak Horváth Sándor. – A GYSEV főkertészeként is vallottam, hogy sokkal kellemesebben telik az utazás, ha a vonaton ülők azt látják, hogy szépen gondozottak a peronok, az állomás épülete mellett lévő terek. Az emberek, amikor megérkeznek az úti céljukhoz, először mindig az állomással találkoznak, itt szerzik az adott településről az első benyomásukat. A virágos, illetve zöld felületek az utasok lelkét is megérintik. Az előadásaink kettő részből állnak: először a növények védelmével, gondozásával kapcsolatban tartunk tájékoztatót, a második részben pedig a lelki egészséggel foglalkozunk. Az elmúlt csütörtökön például Szigeti Jenő néprajzkutató, teológiai tanár munkásságáról emlékeztünk meg.

Horváth Sándor hozzátette, Sopronban a köztereket, parkokat példásan gondozza a város. Ám mi magunk akár néhány apró dologgal is hozzátehetünk a városképhez. A lakások erkélyére rakhatunk balkonládákat, a családi házak elé pedig ültethetünk cserjéket, de füvesíthetünk is.

– Édesapám mondta mindig: tanácsot bármikor lehet adni, de kalácsot nem! – ez a gondolat nagy hatással volt rám – folytatta Horváth Sándor. – Mindig úgy szervezzük a rendezvényeinket, hogy azok végén többek között virágmagot, hagymát, cserjét vagy palántákat osztunk. Így a résztvevők hazaérve még inkább késztetést éreznek a kertészkedés iránt.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...