Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Virágfinomságok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Kandírozott rózsaszirmot, vadvirágos kekszet és őszi virágszirmokat is kóstolhat a közönség Halmos Monika Virágkonyha című előadásán szeptember 17-én a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban.

– Aki megkóstolja, elfogyasztja a friss virágszirmot, egészen új ízélménnyel lesz gazdagabb – vallja Halmos Monika fitoterapeuta, aki 84 könyvet publikált. – 400 évvel időszámításunk kezdete előtt a perzsák szívesen ízesítették ételeiket virágszirmokkal, akárcsak az inkák. Keleten a krizantém, a sásliliom, a körömvirág szerepelt az ehető virágok palettáján, míg a Római Birodalomban igazi rózsaőrület tombolt. Az európai királyi, nemesi családoknak asztalán a desszertek mindennapos velejárójának tekintették a kandírozott virágszirmokat, a rózsát, ibolyát, esténként pedig a nagyságos asszonyok egy-egy csésze levendulavirág-teával ringatták magukat édes álomba.  

Az ehető virágok különleges kulináris élményt nyújtanak a szakember szerint. Az akácvirágból vagy bodzavirágból készített szörpök lágy ízét talán mindenki fel tudja idézni. Sopronban és környékén a porcukorral meghintett, palacsintatésztában megsütött bodza mind a mai napig népszerű. Ám talán kevesebben kóstolták a begóniát, amelynek savanykás az íze, vagy a sarkantyúkát, amelynek csípős ízvilága remekül illik a salátákhoz. Aki édesebb ízekre vágyik, annak érdemes az ibolyát, az árvácskát vagy éppen a petúniát megízlelnie. A legnépszerűbb és a legsokoldalúbban felhasználható virág a rózsa, amelynek szirmai elegánsan díszíthetik a menyasszonyi tortát is.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy az ehető virágok mindegyike zöld élelmiszer. Azonban nem mindegyik ehető, akad, amelyiknek az íze nem kellemes, akad, amelyik akár mérgező is lehet, mint a szépséges leander. 

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.