Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Világháborús lőszert találtak

| Cziráki Viktória | Zöld Sopron

Négy centiméteres légvédelmi gránátot emeltek ki a Fertő tóból a tűzszerészek. A lövedéket elszállították és felrobbantották. Az akció még folytatódik, a tó feneke ugyanis további lőszereket rejt.

Több tucat robbanószert találtak a vízi polgárőrök még november elején a Fertő tóban, amikor a Vasfüggöny elbontásakor hátramaradt acél csőcsonkok jelölését végezték. Az akciót az indokolta, hogy az egykori műszaki zár „lábai” nem látszanak ki a vízből, emiatt több hajóban is kárt tettek. Az acélcsövek mellett azonban robbanószerekre bukkant a keresőcsapat. Most tűzszerészek pásztázták a tavat a szonáron látott, de eddig ki nem emelt robbanószerek után kutatva. A búvárok egy négy centiméter átmérőjű légvédelmi gránátot találtak, melyet a felszínre emelést követően elszállítottak és felrobbantottak – mondta el a Honvédelmi Minisztérium szóvivője, Markovics Zita.


A Fertő tó alján még ma is rengeteg a háborús emlék, hiszen sok repülőgép használta akkoriban a vízfelületet ballasztjainak leoldására is. Lőszerek, bombák de a legenda szerint még kényszerleszálló bombázó is landolt akkoriban a sűrű nádas, iszapos délkeleti, hansági részén.

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...