Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Veszélyben az őshonos fajok
Az amerikai professzor ezt a kőrisfát is vizsgálta, amelynek a pusztulását egy inváziós faj okozta Fotó: Köves Anrea

Veszélyben az őshonos fajok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Nagy pusztítást végeznek a hazai növény- és állatvilágban azok az inváziós fajok, amelyek más földrészekről idekerülve kiszorítják az őshonos élőlényeket, megbontják a közösségeket. Erre a problémára világított rá a Soproni Egyetem amerikai vendégprofesszora.

G. Keith Douce, a georgiai egyetem professzor emeritusa évtizedek óta folytat kutatásokat az inváziós fajokkal kapcsolatban. Az elmúlt években többször is járt a Soproni Egyetemen, a témához kapcsolódó kurzusokat tartott. Az elmúlt hetekben ismét az erdőmérnöki kar vendége volt. 

– A kontinenseken átívelő együttműködés nagyon fontos, mert hiába az óriási távolság, sokszor ugyanazokkal a problémákkal nézünk szembe, hiszen az inváziós növények vagy állatok jelentős része Ázsiából jön, és ugyanúgy bekerül Amerikába, mint Európába – emelte ki a professzor. – Erre jó példa a szelídgesztenye betegsége, amely Amerikában teljesen kipusztította ezt a fafajt. Mindez komoly károkat okoz Európában, így Magyarországon is, de itt sikerült megtalálni a megfelelő védekezési módszert.

Ugyancsak inváziós gomba okozta a szilfák pusztulását, amely hazánkban is jelentős volt. A kőrisfák is hasonló problémákkal néznek szembe Amerikában és hazánkban, míg ott egy rovar, addig nálunk egy gomba okozza a kárt. G. Keith Douce, illetve az őt vendégként fogadó prof. dr. Lakatos Ferenc szerint ezért is nagyon fontos az együttműködés. Az inváziós fajok emberekre is veszélyesek lehetnek, így a hazánkban megjelent, eredetileg Ázsiában élő szúnyogok betegségeket hordoznak, de a mezőgazdaságban is nagy károkat okoznak. A soproni kerteket díszítő buxusok pusztulását is egy inváziós faj, a puszpángmoly okozza.

A kutatók azt is vizsgálják, hogy miként terjednek ilyen intenzíven ezek a fajok. A tapasztalat szerint elsősorban az ember által közvetlen vagy közvetett módon kerültek át egyik kontinensről a másikra. Ez történhet például úgy is, ha egy növényt dísznövényként hoz haza valaki, hogy a kert éke legyen, arra azonban nem gondol, hogy egy idő után kiszabadulhat a kártevő a hazahozott növényből a környéken lévő területekre, és ezután már nincs megállás.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...