Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vendégként az erdőben
Idén is népszerű volt a Soproni Vándorok Túraegylet „Csúcsra fel! 8 csúcs” elnevezésű kirándulása. Fotó: Németh Péter

Lehetőleg csak a kijelölt turista- és kerékpáros útvonalakon közlekedjünk!

Vendégként az erdőben

| Győri-Varga Nóra | Zöld Sopron

A legtöbben tudjuk, a természetet járva tilos szemetelni, és azt is, hogy nem szabad hangoskodni. De tisztában vagyunk-e az erdei etikett többi pontjával? Írásunkban ezeknek is utánajártunk.

„Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted egy rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett.” Wass Albert erdélyi magyar író és költő ezekkel a sorokkal foglalja össze az erdei viselkedés egyik alapvetését, miszerint a természet szépségeit csendben, az élővilág megzavarása nélkül figyeljük. – Vendégek vagyunk, az erdő nem a mi életterünk, hanem az állatoké, a növényeké. Hasonlóan visszafogottnak kell lennünk, mint amikor egy embertársunkhoz megyünk látogatóba – kezdte Tömördy Szabolcs, a Soproni Vándorok Túraegylet elnöke. – Az azonos sportot űzők ismeretlenül is köszönnek egymásnak. Ha a természetben vagyunk, ne romboljunk, ne törjük le az ágakat, ne szemeteljünk! Lehetőleg csak a kijelölt turista- és kerékpáros útvonalakon közlekedjünk, hiszen azok mutatják, mit érdemes felkeresnünk, illetve letérve róluk nem hagyunk az állatoknak kellő helyet az elvonulásra. Ha a turistautat elhagyjuk, el is tévedhetünk.

Célszerű papíralapú vagy a telefonunkra előre letöltött térképet, offline is működő applikációt használni (nincs mindig térerő).


A túraegylet tagjai több egyesülettel karöltve részt vesznek az útvonalak megóvásában is. – Ezt a Városi Szabadidősport Szövetség szervezi, jelenleg a jó időre várunk, hogy a munkálatokat elkezdhessük – folytatta Tömördy Szabolcs. – Közel 60 kilométernyi út újul meg az idén is; a munkát a legrosszabb állapotúakkal kezdjük. Átfestjük a turistajelzéseket, illetve „kipucoljuk” az utakat, ha kidőlt fával, útakadállyal találkozunk, mindig jelezzük az adott terület kezelőjének, a TAEG-nek vagy a nemzeti parknak.

A Soproni Vándorok számos programmal készül az idei évre: március 18-án, szombaton rendezi a Szalamandrák nyomában túraversenyt, 25-én a 7 próbás túrázót, április 1-jén az autizmus világnapja alkalmából az Elfogadás, 15-én pedig a Versel az erdő túrát. Április 22-én, a Föld napján a SopronFest előzetes programjainak részeként lesz a „Tiszta erdő”, mely több szervezet közös megmozdulása, és a Soproni Parkerdő frekventált területein szedik össze a szemetet a csatlakozók. Az eseményekről további információ a túraegylet Facebook-oldalán található.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...