Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vásároljunk mi is hulladékmentesen!

Vásároljunk mi is hulladékmentesen!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A hulladékmentes életmód lényege, hogy az észszerűsítés és egyszerűsítés elvei mentén, a saját komfortzónánk keretein belül haladva tegyünk a környezetünkért. Kezdhetjük akár azzal is, hogy megpróbálunk kevesebb szemetet termelni a vásárlásainkkal.

A környezettudatos vásárlás célja, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a kommunális hulladékgyűjtőbe. A leglátványosabb eredményt az hozhatja, ha nem veszünk annyi csomagolt élelmiszert, mivel a legtöbb háztartási hulladék a csomagolóanyagokból származik. 

– A hulladékmentes vásárlást érdemes menütervezéssel kezdenünk – tudtuk meg Gyuris Anett zöldmarketing-szakértőtől. – Mérjük fel, hogy mi az, amire valóban szükségünk van – ez nem mindig egyezik meg az igényeinkkel, de itt lehet kompromisszumot kötni. Nézzünk körül otthon: a romlandó, illetve közeli lejáratú termékeket tanácsos felhasználni, lefagyasztani vagy komposztálni – ezzel is csökkentve a keletkező élelmiszerhulladékot, és ez alapján összeállítani a menünket és a bevásárlólistánkat.

Ha már tudjuk, mit akarunk beszerezni, nézzünk körül a környékünkön, hol lehet a saját edényeinkbe és szatyrainkba vásárolni. Anett már legalább egy éve vásárol csomagolásmentesen Sopronban, és még sehol nem kifogásolták eme szándékát.

– Mivel manapság rendkívül felkapott a zero waste (hulladékmentes) életforma, internetes áruházak tömkelege áll a rendelkezésünkre, ahol jó pénzért ehhez szükséges kellékeket árusítanak – folytatta az elkötelezett szakember. – Ha valóban a környezettudatosság jegyében akarunk eljárni, akkor a már meglévő nejlonzacskóinkat, műanyag dobozainkat használjuk fel először! Amikor ezek elhasználódtak, igyekezzük szelektív hulladékgyűjtőben elhelyezni őket, majd helyettük valamilyen környezetbarátabb alternatívát keresni.

Ha feltétlenül olyan élelmiszerre van szükségünk, amit nem lehet csomagolásmentesen megvenni, akkor a következő sorrendet érdemes szem előtt tartanunk: először üveg-, majd fém- és papír-, legvégső esetben pedig műanyag csomagolású termékeket válasszunk! Amit lehet, használjunk fel újra – például tárolásra, befőzésre. Ha nem tudjuk hasznosítani, adjuk tovább valakinek, ha ez sem sikerül, akkor pedig szelektív hulladékgyűjtő szigeteken helyezzük el azokat!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...