Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Visszaszorítják a vadat a lakott és látogatott területekről

Vaddisznók a Lövérekben

| Bertha Ágnes | Zöld Sopron

Nagyvad-terelővadászatot tartottak a múlt héten a parkerdőben a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. hivatásos vadászai, hogy a lakott területekre bemerészkedett vaddisznókat beljebb szorítsák az erdőbe.

Négy vaddisznó és három őz került terítékre múlt héten a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. nagyvad-terelővadászatán, melynek során az egész Soproni Parkerdőt lezárták a látogatók előtt. Az eseményre azért került sor, mert a vaddisznók egyre közelebb húzódtak a Lövérek és a Kutyahegy házaihoz. A vadászok a hajtás során igyekeztek beljebb, a Károly-magaslattól a Muck irányába visszaszorítani az állatokat.

– Rendszeresen kapunk bejelentéseket a környéken élőktől, hogy vaddisznót láttak a Sörházdombon és környékén, a Lövér körút menti erdőségekben, a Kőfejtő úton, a Taródi-várnál és a Kutyahegyen is – mondta el Bánáti László, a TAEG parkerdei és kommunikációs igazgatója. – A házak melletti tisztásokat, réteket feltúrják, de nem megfelelő kerítés esetén a kertekbe is bemerészkednek és károkat okoznak.

Emellett többen jelezték, hogy a városi kutyákhoz lassanként hozzászokott vaddisznók összetűzésbe kerülnek a házi kedvencekkel. A kutyák kiszagolják és felriasztják a sétautak mellett akár néhány méterrel elrejtőzött vadakat, de a bátrabb, támadó kedvű jószágok gyakran rosszul járnak: ha a vaddisznó nekik fordul, elbánhat velük. Az embertől azonban fél, nem támad.

A korábbi években is rendszeres volt, hogy a lakott területekre merészkedő vaddisznókat visszahajtották az erdő kevésbé látogatott, az állatok számára védettebb részeire.

A vaddisznó testhossza 90–200 centiméter, a kanok tömege 50–190 kilogramm, a kocáké 45–160 kilogramm. Mindenevő: növényeket és állatokat is egyaránt fogyaszt. Kedveli a nedves talajú, lombos és elegyes erdőket, ahol könnyen túrhat táplálék után, de mára Magyarország egész területén elterjedt. Az embertől fél, messze elkerüli. Ha azonban sarokba szorítják, megsérül, vagy ha malacait veszélyben érzi, veszélyt jelenthet állatra és emberre is.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...