Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Úszóműről cölöpöznek
Az úszómű négy sarkán több méter magas oszlopok láthatók. Ezek a berendezés rögzítésére, kihorgonyzására szolgálnak. Fotó forrása: fertopart.hu

Készül a védőmóló: Speciális eszközöket használnak

Úszóműről cölöpöznek

| Zöld Sopron

A vitorlás- és horgászcsónak-kikötők védőmólóit alakítják ki jelenleg a Fertő-parti fejlesztés déli részén. Ezek a kikötők védelmére szolgálnak, hogy a szél és a hullámok ne tegyenek majd kárt az ott lévő hajókban.

A móló alapját adja az a cölöpsor, amelyet most építenek. Összesen mintegy háromszáz vasbeton cölöpöt vernek le a következő időszakban. Ehhez egy hatalmas úszóművet használnak, amely a napokban kezdte meg a munkát a Fertő-parti beruházás területén.

Az úszómű tizenöt méter széles és harminc méter hosszú. Segítségével a vízről is lehet cölöpöket verni a mederbe. A speciális szerkezet előnye, hogy nagy pontosságú cölöpverésre alkalmas, azaz a geodéták által meghatározott pontokban szinte centiméteres pontossággal tudja a vasbeton cölöpöket leütni. Az úszómű négy sarkán több méter magas oszlopok láthatók. Ezek a berendezés rögzítésére, kihorgonyzására szolgálnak, segítségükkel az úszómű teljesen lefixálható a meder aljára. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a hidraulikus motorok a berendezést lenyomják az iszapba, egészen a kemény talajig. Ezáltal az úszómű stabil alapot teremt a cölöpverő gépnek, amely így a lehető legpontosabban tud dolgozni.

Forrás: fertopart.hu

Kapcsolódó cikkek

Bőséges gesztenyetermés

Bőséges gesztenyetermés

2021. 10. 20. | Madarász Réka

Az idei szelídgesztenye-termés átlagon felüli volt: nagy mennyiségben lehetett szüretelni szép, egészséges szemeket. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne lépjük túl a megengedett mértéket!