Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újraálmodott bútorok
Sok munkával jár a régi bútorok megújítása, de Seres Krisztina szerint megéri. Fotó: Filep István

Újraálmodott bútorok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egy használt bútordarab ezer meg ezer módon éledhet újra, csupán a fantázia szabhat határt az átalakulásnak – ebben hisz, és ezzel is foglalkozik a soproni Seres Krisztina.

Krisztináék bensőséges hangulatú erdei házában a bútorok, használati tárgyak egyediek, mindegyiknek külön-külön története van, azonban abban hasonlítanak, hogy Krisztina munkájának keze nyomát viselik, és stílusviláguk egységes. Nem véletlen, hogy 6 éve, egy költözés után éppen a saját bútorai átalakítása közben szeretett bele ebbe a tevékenységbe.

– A vendéglátásban dolgozom, amit még három évtized után is szeretek, ám már kislány koromtól fogva vonzódom a művészetekhez – mesélte Krisztina. – Mindig, mindenben kerestem a kreativitást, a szépet, a bútorok, kisebb-nagyobb használati tárgyak átalakítása során ezt az érzést átélhetem. Autodidakta módon képzem magam, az elmúlt években nagyon sokat tanultam. Nyaranta Kapolcson sajátítottam el különböző technikákat egy fiatal szakembertől.


Az alkotó ma már számos technikával dolgozik: örömmel lazúrozik, stencilezik, krétafestéket és speciális bútorfestéket is használ. Kedveli az antikolást, azaz a „régiesítést”, amikor egy-egy bútordarabot régi hatásúvá tesz különböző alapanyagokkal és technikákkal, nem ijed meg a flextől, a drótkefétől, sőt a kisebb asztalosmunkáktól sem. A mívesebb képkeretjavítástól, -átalakítástól kezdve az újraálmodott hokedliken, asztalokon, komódokon át a nagyobb méretű bútordarabokig sok mindent újravarázsolt már.


– Sok-sok munkával jár együtt a megújítás, az átváltoztatás, ám ha kötődünk a bútorhoz, mert mondjuk, egy kedves családi örökségről van szó, akkor otthonunk szívvel-lélekkel teli ékévé válhat a felújított darab – folytatta Krisztina. – Most végeztem két régi típusú konyhaasztallal, amelyekben még benne volt a sodrófa is egyéb konyhai eszközökkel. Első lépésben hőpisztollyal égettem le róluk a háromrétegű festéket, utána jöhetett a csiszolás, majd az alapozás, a javítgatás, a sok-sok munkaóra végeredménye pedig igazán szívet melengető lett.

Krisztinának nagyon fáj, hogy a kiváló alapanyagból készített hetvenes–nyolcvanas évekbeli bútorokat sokan kidobják, pedig meglátása szerint csak a fantáziától függ, milyen stílusban élhetnék tovább az életüket az átalakított darabok.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...