Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újraálmodott bútorok
Nagy-Somlai Helga a közelmúltban egy art deco körasztalt varázsolt át a kedvenc sütis boltja számára különleges darabbá

Nagy-Somlai Helga már gyerekkorában is művésznek készült

Újraálmodott bútorok

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Ki látna fantáziát egy ütött-kopott hokedliben? Egy jobb napokat megélt, ingatag lábú asztalkában? Nagy-Somlai Helga, aki szerint a régi bútoroknak lelkük van.

Boldogan mutat körbe új Magyar utcai műhelyében az energikus alkotó: mesés asztalkák, ládák, bohém székek, finom arany árnyalatú fiókos szekrényke és számos egyedi bútordarab díszíti a helyiséget. Mindegyiknek története van, egy közös bennük: viharvert állapotban kerültek Helgához, aki igazi kincsként tekint a kiszolgált darabokra. Akad, amelyikben rögtön meglátja az új külsőt, akad olyan, amelyiket hetekig kerülget, és olyan is előfordul, amikor marad a régi design, csak kap egy kis frissítést. Az ötlet megszületése után jöhetnek a formáláshoz, a csiszoláshoz szükséges hozzávalók, majd az ecset, a festék, a stencil és még számos eszköz, a fűszer pedig mindehhez a fantázia.

– Már gyermekkoromban is művésznek készültem, ám aztán más irányt vett az életem. Felnőtt koromban újra rátaláltam az alkotásra – mesélte a helART művészeti műhely alapítója. – Amikor építkeztünk, alig vártam már a lakberendezést. Izgalommal jártam a bútorboltokat, de valahogy nem találtam rá azokra az egyedi stílusú, fantáziadús, ugyanakkor funkcionális darabokra, amelyekre vágytam. Valahogy így kezdődött az egész.

Egy Csapodon fillérekért megvásárolt régi konyhakredenc volt, amit először lefestett a lánya születése után. A vendégek elismerően nézték a vidám rózsaszín, világoskék csíkos bútort a gyerekszobában. Kezdetek óta szakmai segítséget nyújt Helgának a férje, aki bútorkészítéssel foglalkozik. Most éppen egy eredetileg már nem túl impozáns art deco körasztalt varázsolt át a kedvenc sütis boltja számára különleges darabbá. Emlékezetes volt számára az is, amikor egy szatyorban hoztak hozzá egy meglehetősen leromlott állapotban lévő ónémet tükörkeretet. Sok-sok javítás után festette be finom türkizkék színnel, amivel teljesen új külsőt kapott, mégis megőrizte régi lelkét. Később kiderült: a megrendelő azért szerette volna megmenteni, mert a nagymamájáé volt, a keretbe pedig nem tükör került, hanem a nagypapájának az 1919-ben készült katonai fotója.

Nagy-Somlai Helga emellett különböző dekorációs fából készült tárgyakat, személyre szabott sámlikat is készít. Legújabb küldetésének érzi, hogy a tudását különböző foglalkozásokon másoknak is átadja.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...