Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újra útra kelnek a túrázók
A soproni Túrabotos Természetjáró Klub tagjai a közelmúltban az Ördög-árokba kirándultak.

Újra útra kelnek a túrázók

| Benke Éva | Zöld Sopron

Újraindultak a szervezett túrák, a soproni Túrabotos Természetjáró Klub programjaihoz is lehet már csatlakozni. A klub idén lesz tízéves, erre egész túrasorozattal készül – egyelőre csak belföldön.

Pünkösdhétfőn egy bakonyi kirándulással nyitott a Péntek Károly által vezetett soproni természetjáró klub, a Túrabotos. – Az Ördög-árokba mentünk, a túránk legnagyobb része egy szurdokban vezetett, ruha nem maradt tiszta és száraz, kalandosra sikeredett a programunk – mesélte a szervező.

– Klubunk idén szeptemberben lesz tízéves, ebből az alkalomból tervezünk egy ünnepi túrasorozatot, melynek részleteiről a honlapunkon, illetve e-mailben lehet majd tájékozódni.

A tervezett helyszínek közt szerepel például a Bükk és a Tisza-tó. – A túrasorozatot többnapos kirándulásként tervezem, helyet adva több, a klubunk által gyakorolt túranemnek. Lesz egy hosszú erdei kirándulás a Bükk hegységben, egy barlangásztúra az Aggteleki-cseppkőbarlangban, hazafelé pedig egy kenutúra a Tisza-tónál. Sopron környékére mostantól ismét havonta szervezünk kirándulásokat, ezek többnyire 15–20 kilométer hosszúak. Hogy színesebb legyen a program, néha társítunk hozzájuk egy bográcsozást, szalonnasütést vagy akár borkóstolót is.

– Terveink közt erdei, vízi- és kerékpáros túrák is szerepelnek, és mivel hazai via ferrata utakkal (lépcsőkkel, létrákkal, fémkábelekkel kiépített hegyi út) is rendelkezünk, a ferrata-kedvelő tagjainknak is tudunk belföldön izgalmas programokat szervezni. A külföldi utazások szigorú szabályai miatt valószínű, hogy pár hónapig még a hazai túrákat részesítjük előnyben. A terepek Magyarország területén egy-két kivétellel sima erdei utak, bárki számára, aki tud 15–20 kilométert gyalogolni, teljesíthetők – tette hozzá Péntek Károly.

Naprakész információkat, tájékoztatást rendszeresen e-mailben küld a klub vezetősége a regisztrált túratársaknak. Regisztrálni a turabotos@gmail.com címen lehet.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...