Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újít a nemzeti park

Ahol a gyerekek és a felnőttek egyaránt jól érzik magukat

Újít a nemzeti park

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A tervek szerint márciusban nyílik meg az új interaktív kiállítás a Fertő–Hanság Nemzeti Park Bemutató Majorság és Látogatóközpontjában.

– Várhatóan márciustól fogadja a látogatókat az új interaktív kiállítás – mondta el a Soproni Témának Goda István ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezető. – A kiállítás elemeit úgy állítottuk össze, hogy azok között minden korosztály megtalálja a maga számára érdekeset.  A tárlat elemei közül egyik-másik hangokat ad ki, megtapogatható, megszagolható vagy éppen mozgatható részekből áll. A célunk az volt, hogy bemutassuk a térség növény- és állatvilágát, a hozzájuk kapcsolódó élőhelyeket.


Goda István hozzátette, a kiállítás mellett tavasztól  a már jól bejáratott programjaink mellett újabbakkal is készülünk. A szárazföldi, valamint a kenutúrák során a kiránduló megismerheti a Fertő-parti szikes tavak és a Fertő nádasának élővilágát. Izgalmas és érdekes esemény a hajnali madármegfigyelés, amikor a látogató különleges és ritka fajokkal is találkozhat.


Sopron környéki és fertőrákosi helyszíneket érintve az év során több geológiai témájú (ősmaradványgyűjtő) túrát is szerveznek külső szakértők bevonásával. Ezen kívül a tópart lepkéivel való ismerkedés, esti denevérmegfigyelés, távcsöves csillagászati bemutatók, hansági madarászat, szolárhajós túrák, gombásztúra, darules, valamint a szeptemberi szarvasbőgésnek és a Fertő-tájon telelő vadludak behúzásának megfigyelése színesítik a kínálatot.
Az országos hírű, de a környékbeliek által is kedvelt nagy rendezvényünk a hagyományosan ősszel megtartandó Dunántúli Magyar Szürke Szarvasmarha Tenyészbika Szemle és Kirakodóvásár idén is várja majd az érdeklődőket.


– Közelgő rendezvényünk lesz februárban a hansági és szigetközi hóvirágtúra, valamint a csáfordjánosfai tőzikés erdő felkeresése – tette hozzá a szakember. – Mivel a természet szeszélyes, így a programok indulási időpontjairól és részleteiről a nemzeti park elérhetőségein lehet és ajánlott is bővebb felvilágosítást kérni.

A teljes programkínálat a nemzeti park honlapján és facebook oldalán érhető el.


A nemzeti park a vele összefüggő ausztriai nemzeti parkkal együtt 1991 óta a Nemzetközi Természetvédelmi Unió által elismert, védelmi zónák szerint kezelt terület, amelynek magva a legnyugatibb eurázsiai sztyepptó, a Fertő. Kiemelkedően értékes növény- és állatvilága miatt 1977-ben a Fertő tó hazai része tájvédelmi körzeti rangot kapott. 1989 óta a vizes élőhelyekről szóló Ramsari Egyezmény egyik kiemelt objektuma. A nemzetközi elismertséget bizonyítja, hogy az egész Fertő-táj, szívében a magyar és osztrák nemzeti parkokkal és a part menti településekkel körülölelve az UNESCO Világörökség Egyezménye 2001. december 13-i döntése alapján világörökség rangot kapott.

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...