Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új életre kelt ruhadarabok
Molnár Alexandra Átváltozás című kiállítása a múzeumok éjszakáján nyílt meg, augusztus 28-ig látható a Macskakő Gyermekmúzeumban. Fotó: Filep István

Új életre kelt ruhadarabok

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Augusztus végéig még megtekinthető a Macskakő Gyermekmúzeumban Molnár Alexandra első kiállítása, amely a fenntarthatóság fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy egy ruhadarab hogyan és hányféleképpen kelhet teljesen új életre, mindenképp érdemes benéznünk a Macskakőbe. Molnár Alexandra, akit korábban már bemutattunk újságunkban (Újraálmodott ruhák, 2021. október 13., Soproni Téma), kizárólag régi ruhák és maradék bőrök felhasználásával alkotja meg egyedi stílusú kompozícióit.


– Varrótanfolyamok és workshopok tartására váltottam ki a vállalkozói engedélyemet 2020 márciusában, és néhány nap múlva bezárt a világ – mesélte. – Felmerült a kérdés, hogy hogyan tovább. Elkezdtem szortírozni a szekrényben, és apámnak az az ingje akadt a kezembe, amiben mindig emlékszem rá, ő ugyanis már sajnos nincs köztünk. Átalakítottam az inget, feltettem a netre, és kapásból egy csomó megrendelést kaptam.


Alexandra ezután létrehozott egy Facebook-oldalt, amellyel elsősorban az volt a célja, hogy egy újfajta látásmódot adjon a követőinek: a fenntarthatóság fontosságáról, lehetőségeiről írt, számtalan új ötlettel megspékelve. A Fotini név már megvolt korábbról, a logóját pedig elkészítették a barátnői. Egyre többen érdeklődtek a munkái iránt, és – amint a vírushelyzet lehetővé tette – elindította a varróklubját is.

– Nagyanyáinknál, anyáinknál olyan alapkészségnek számított a varrás, mint a kenyérsütés – folytatta. – Szeretném a régi módszereket feleleveníteni, melyeket az asszonyok régen közösen végeztek, ahhoz hasonlóan, ahogy a fonóban is együtt dolgoztak. A varróklubomba járó anyukákon is látom, hogy felüdülés számukra a felnőtt társaság, és szükségük van énidőre, amihez még csak hozzátesz az alkotás öröme.

Kapcsolódó cikkek

A kert igazi örömforrás

A kert igazi örömforrás

2024. 04. 03. | Köves Andrea

„Szeress otthon lenni, szeress a kertben lenni!” ezzel a sokat mondó címmel tartott előadást a GYIK Rendezvényházban az ország egyik legnépszerűbb ker...

Vándorolj szalamandráért!

Vándorolj szalamandráért!

2024. 04. 03. | Köves Andrea

A Soproni Vándorok Túraegylet tagjai számára igazi ajándék a természetjárás, szeretnék ezt az élményt minél több emberrel megismertetni. Ennek jegyébe...