Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Új 500 forintos

Új 500 forintos

| MTI | Zöld Sopron

A hónap elejétől megjelent a készpénzforgalomban a megújított 500 forintos bankjegy, amelynek a széles körű elterjedése néhány hónapon belül várható – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A forgalomban levő – 2018 előtt kibocsátott – régi 500 forintosokkal október 31-ig lehet fizetni, ezt követően az MNB bevonja azokat, így november 1-től már csak az új bankjegyek használhatóak. A bevonási határnapig be nem váltott, régi bankjegyek sem veszítik el az értéküket, hiszen azok minden bank- és postafiókban három évig, a jegybank lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre. 

Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatóságának vezetője a megújított 500 forintos bankjegyről elmondta, hogy vöröses piros a színe, a közepén egy vágtató ló motívuma látható, amely forgatásra elszíneződik. A papírpénzt ellátták hologram fóliával, illetve olyan jelzésekkel is, amelyek csak UV lámpa alatt láthatók.

Kiemelte, Magyarország még soha nem volt olyan jó helyzetben a hamisításokat tekintve, mint most: előfordultak olyan évek, amikor 10–12 ezer darab hamisítvány is előfordult, míg tavaly a számuk nem érte el az 500-at. Ez pedig vélhetően a megújult bankjegyeknek is köszönhető.

Kapcsolódó cikkek

A Fertő-táj ékei

2018. 12. 19. | Munkatársunktól

Kiosztották a legszebb ház a Fertő-tájon pályázat díjait. A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa a hagyományos évzáró rendezvényén adta át az elismerő címeket.