Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Túrával az egészségért
A Nordic Walking Sopron programjain tucatnyian vesznek részt. A túrázáshoz nem kell más, mint kényelmes sportruházat, cipő és nordic walking bot.

A Nordic Walking Sopron tagjai hetente kétszer kirándulnak

Túrával az egészségért

| Madarász Réka | Zöld Sopron

„Sport, mozgás, egészség!” szlogennel szervez nordic walking foglalkozásokat kezdőknek és haladóknak Hollósy-Gecseg András. A könnyű, frissítő hatású mozgásforma kifejezetten ajánlott a természeti környezetre vágyóknak és a betegségből felépülőknek.

András sok évvel ezelőtt ismerkedett meg a nordic walkinggal, ami – a közhiedelemmel ellentétben – nem a túrázók mozgását, hanem a sífutók körében alkalmazott síjárást utánzó mozgásforma, amelyet speciális csuklószíjjal ellátott botokkal végeznek.

– Mivel a térdeim már nem bírták a montenbike-ozást, olyan sportágat kerestem, amit szabad levegőn lehet végezni – mesélte az elkötelezett fiatalember. – A Nordig Walking Sopron csoportot 2016 decemberében indítottuk el hárman azzal a céllal, hogy az érdeklődők belekóstolhassanak a sportágba, és a szabadidejükben önállóan is tudják végezni.

A túrákról készült fényképek hatására másfél–két év alatt több mint négyszáz követője lett a csoportnak a facebookon, a túrákon pedig húsz–huszonöten is részt vesznek. A mozgásformához nem kell más, mindössze kényelmes sportruházat, rugalmas cipő és – lehetőleg szaküzletben megvásárolt – nordic walking bot. Utóbbit a helyszínen jelképes összegért kölcsönözni is lehet.

– A botot meg kell tanulni használni. Rendkívül fontos a technika, hogy tisztában legyünk azzal, mit csinálunk – folytatta a nordic walking instruktor. – Az a tapasztalatom, hogy ha valaki rossz technikát sajátít el, utána már szinte lehetetlen átállnia a megfelelőre. Éppen ezért érdemes egyéni vagy csoportos oktatáson részt venni, ahol egy–másfél óra alatt megtanulhatjuk az alapokat. Ha erre nincs lehetőségünk, a YouToube-on találhatunk rengeteg oktatóvideót.

A cukorbetegeknek kiemelten fontos a rendszeres mozgás, éppen ezért András már harmadik alkalommal vett részt közös kampányban a Soproni Cukorbetegek Egyesületével, ahol megismertette őket a sportág alapjaival.

A Nordic Walking Sopron tagjai várják a mozgáshoz kedvet érzőket minden csütörtökön 15 és vasárnap 9 órától. A túrákon való részvétel ingyenes.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron üde színfoltjai

Sopron üde színfoltjai

2024. 04. 10. | Köves Andrea

Zöld Sopron – méltán viselheti ezt a jelzőt városunk nem csupán a Soproni-hegység ölelte, páratlan természeti környezete miatt, hanem üde parkjainak é...