Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tudatos állattartás
Dr. Inotai-Wilfing Judit állatorvos a saját kutyáját és cicáit is ivartalanította. Fotó: Filep István

Az ivartalanítással óvjuk állatainkat, hosszabb életet élhetnek

Tudatos állattartás

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A tudatos kutya- és cicatartás fontos eleme az ivartalanítás: a nem kívánt kölykök születésén túl kedvencünk egészsége is múlhat rajta. A témával kapcsolatban nagyon sok a tévhit – erre figyelmeztet a szakember.

– Egy felelős állattartó számára nem lehet kérdés az ivartalanítás, ez alól csupán egy szűk kör: a tenyésztők képeznek kivételt – mondta dr. Inotai-Wilfing Judit állatorvos. – Az ivartalanítással nem csupán a felesleges szaporulat ellen teszünk, hanem számos egészségügyi problémától óvjuk meg kedvenceinket. A cicáknál sok betegség terjed érintkezéssel, ennek kockázata egy kijárós macskánál jóval nagyobb. Számos, a hormonok által diktált harci sérülést szerezhetnek a kandúrok, ha nincsenek ivartalanítva, ráadásul a csavargás közben a baleset veszélye is fennáll. Az ivartalanított cica akár a 15–18 évet is megélheti, az ivaros társainak általában ennél jóval kevesebb adatik meg.

A szakember felsorolt a kutyák ivartalanításával kapcsolatos pozitívumokat is: a szukáknál megelőzhető a beavatkozással a gennyes méhgyulladás, csökkenthetjük a rosszindulatú emlődaganatok kockázatát, a kan kutyáknál szintén elkerülhetjük a későbbi daganatokat, illetve a hormonok diktálta szökési kedvet is csökkentjük. Számos tévhit terjeng az ivartalanítással kapcsolatban. Sokan emlegetik az anyai ösztönöket, ezzel kapcsolatban az állatorvos kiemelte: a kutyák, cicák nem vágynak a családalapításra, a kölykök szülésére, ez pusztán hormonálisan irányított ösztön náluk. Sokan tartanak attól, hogy az ivartalanítás növeli az elhízás kockázatát. Minimálisan hajlamosíthat, ám az elhízást leginkább a kevés mozgás és a nem megfelelően kialakított étrend okozza.

– Azt is sokaktól hallom, hogy azért tartanak a kutyák ivartalanításától, mert félnek, hogy megváltozik a kedvencük személyisége. Bátran állíthatom, hogy ez nem felel meg a valóságnak – fűzte hozzá a szakember, aki a kutyusa mellett mind az öt cicáját ivartalanította.

Az ivartalanítás rutinműtét. A varratszedésig, ami általában egy hét után esedékes, gondoskodni kell a heg védelméről, a legmegbízhatóbb a „galléros” megoldás. Normális esetben a seb gyönyörűen begyógyul magától. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Az egészség szolgálatában

Az egészség szolgálatában

2024. 03. 20. | Madarász Réka

Barangolás a gyógyteák világában címmel tartott előadást a közelmúltban Mühl Nándorné a TIT-ben. A gyógynövények nagy ismerőjét arról kérdeztük, hogy...