Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tisztaság, harmónia, egyensúly
A kastély kiállítótermében 50 év alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők Fotó: Németh Péter

A hetvenéves Nagy László életmű-kiállítása a Széchenyi-emlékmúzeumban

Tisztaság, harmónia, egyensúly

| Horváth Ferenc | Zöld Sopron

– Lelkiismeretes és boldog ember vagyok – vallja magáról Nagy László faszobrász. Aki nem olvasta vagy hallotta önértékelését, annak elég, ha megnézi a Megmunkált fa című életmű-kiállítását a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban.

Tisztaságot, harmóniát, egyensúlyt, sugallnak Nagy László alkotásai, esztétikummá bontva ki a fában rejlő lehetőségeket. Egy kiegyensúlyozott és valóban boldog művész 50 esztendeje tartó törekvéseit sűríti egybe a 70. születésnapja tiszteletére rendezett tárlat. A Széchenyi-kastély méltó helyszíne kiállításának, hiszen – túl munkáinak magas minőségén – ismert a művész szülőföld- és hazaszeretete és a munka mélységes tisztelete. Erre is utalt megnyitójában Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, aki a ré­­gi barátságuk jogán mérte fel Nagy László eddigi életútját, művészi tevékenységét, kötődését szülőfalujához, Nagycenkhez és szeretteihez.

Aki azonban ismeri a művészt, az tudja, hogy szíve egy része Soproné. E sorok írójának mondotta egy beszélgetés alkalmával, hogy számára a VÁROS az Sopron. Ide kötik középiskolai tanulmányai, első vázlatai Rázó József és Szarka Árpád rajziskolájában, majd munkahelye, a már nem létező bútoripari szövetkezet, ahol a mesterség alapjait sajátította el, hogy aztán Budapesten tegyen faszobrász szakvizsgát.

Alkotásait az elmúlt évtizedekben számos helyen – itthon és külföldön is – megcsodálhatták. Büszke kopjafáira, például arra, amelyik a Páneurópai Piknik Emlékparkban áll, és amelynek másolatát elkészítette egy németországi település számára is.

Nagy László nem csupán ki­­váló művész, de szerény ember is, akit önmagáért is nagyon sokan szeretnek. Ez tükröződött kiállításának megnyitóján is, hiszen zsúfolásig megtelt a kiállítótér barátaival, művészetének tisztelőivel, érdeklődőkkel. Jelen volt Tóth Éva és Bar­­cza Attila ön­­kormányzati képviselő is. Ezt a szeretetet és tiszteletet jelzi, hogy Nagycenk önkormányzata díszoklevelet ado­­mányozott a művésznek, amelyet Csorba János polgármester nyújtott át a megnyitón.

Nagy László kiállítása október 31-ig látogatható, keddtől vasárnapig 10–18 óra között.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...